CGS Livno: Korupcija u zdravstvu raširena pojava

doktori korupcija

Kako je u ime CGS-a za Fenu prenijela Stjepana Ivanuš, na području općina Livno i Tomislavgrad, provedena je anketa vezana za oblast zdravstva, u sklopu projekta „Borba protiv korupcije", putem koje su od građana traženi mišljenje i stavovi o pitanju korupcije u zdravstvu.
„Na pitanje: Je li korupcija u zdravstvu raširena pojava ili su u pitanju samo pojedini slučajevi, u općini Livno su građani odgovorili sa 62,9% kako je to raširena pojava, dok su u općini Tomislavgrad u iznosu od 52,9% tvrdili kako se radi samo o pojedinim slučajevima. Više od 70% ispitanika zna kako je davanje mita, kao i njegovo uzimanje, kazneno djelo", kazala je Ivanuš.
Ispitanici su se, kako navodi koordinatorica CGS-a, u obje općine izjasnili kako je potrebno usvajanje Pravilnika o prevenciji i borbi protiv korupcije, što je naglašeno i u samim preporukama, koje su izrađene na temelju istraživanja.
„Također, putem upitnika, koji je ponuđen građanima dviju općina, pokazano je kako građani smatraju da liječnici i zdravstveni djelatnici nisu dovoljno plaćeni za svoj rad, ali isto tako, 54% ispitanika u Livnu i 45,2% u Tomislavgradu smatraju kako objava imena liječnika, zdravstvenih djelatnika, koji traže i iznuđuju mito, ne bi doprinijela smanjenju mita i korupcije", istaknula je Ivanuš.
Putem svojih preporuka, iz te nevladine organizacije stavljaju naglasak na to da uprava i menadžment zdravstvenih ustanova moraju uspostaviti kontrolu rada zaposlenih, kao i primjenu mehanizama odgovornosti za koruptivno ponašanje zaposlenih radnika.
„Jedna od preporuka jeste i to kako je potrebno ispitati odnose pojedinih farmaceutskih kompanija, ljekarni i liječnika prilikom propisivanja lijekova pacijentima, posebno lijekova koji nisu na pozitivnoj listi", naglasila je Ivanuš.
Ispitivanje stavova građana o korupciji, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), obavio je Centar za građansku suradnju iz Livna kao članice Antikorupcijske mreže u BiH-ACCOUNT.

 

livno-online.com