Časna sestra u Livnu podigla tužbu zbog diskriminacije

Janja Martina Katović, koja je do prije nekoliko mjeseci bila direktor Dječijeg vrtića "Leptirići" u Glamoču, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Livnu zbog diskriminacije koju doživljava kao časna sestra.

Prema njenim riječima, zbog toga što nosi odoru časne sestre općinske vlasti u Glamoču - predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u Općinskom vijeću, ne žele da ona bude direktor vrtića i mjesecima odbijaju da daju suglasnost na njeno imenovanje na ovu dužnost, iako je jedini kandidat i posjeduje fakultetsku diplomu profesora predškolskog odgoja.

Ona naglašava da je spremna da ide do Strazbura da bi zaštitila svoja prava.

Časna sestra Katović potvrdila je novinarima da su u travnju ove godine Udruženje za zaštitu ljudskih prava u BiH i UNHCR u njeno ime podnijeli tužbu zbog diskriminacije, jer, prema Ustavu BiH, ona kao časna sestra može biti na čelu javne ustanove kao što je vrtić.

Govoreći o problemima u financiranju Dječijeg vrtića u Glamoču, ona je navela da je odgajateljicama, kuharici i spremačici "voda došla do grla" jer punih 20 mjeseci nisu dobili platu, iako je njihov osnivač i financijer općina.

"Usluge vrtića koristi 25-oro djece predškolskog uzrasta sve tri nacionalnosti, a za bruto-plate zaposlenih potrebno je izdvojiti oko 4.000 KM mjesečno", rekla je Katović.

srna