Blokirat će zgradu općine zbog gradnje džamije

Predsjednik Koordinacije udruženja bivših pripadnika HVO-a Željko Krišto rekao da će zgradu općine blokirati od 12 sati do kraja radnog vremena ukoliko do tada ne budu obustavljeni radovi na izgradnji džamije, naglasivši da je to samo upozorenje.

Koordinacija udruženja će u ponedjeljak, 24. listopada, organizirati protest na glavnom gradskom trgu u Livnu i blokirati zgrada općine sve dok ne budu obustavljeni radovi, poručio je Krišto.

Krišto, koji je vijećnik HSP-a BiH, naveo je da Koordinaciju udurženja ne interesira mišljenje OESS-a, OHR-a, federalnog Ministarstva prostornog uređenja niti bilo koje federalne ili državne institucije, nego jedino i isključivo odluke Općiskog vijeća.

Današnja sjednica Općinskog vijeća Livna nije nastavljena nakon pauze, jer su hrvatski vijećnici bojkotirali njen rad pošto općinska inspekcija do 17. listopada nije donijela rješenje o obustavi radova na izgradnji džamije u skladu sa odlukama sa izvanredne sjednice Općiinskog vijeća od 10. listopada

Sjednicu su napustili i vijećnici iz reda bošnjačkog naroda nakon što su njihove kolege iz reda hrvatskog naroda u dnevni red uvrstili točku u vezi sa zabranom izgradnje džamije Ćurčinica. (R.I. Dnevnik.ba)

Džamija Ćurčinica u Livnu može biti građena u bilo kojem obliku i ne mora izgledati kao prije rušenja jer je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prilikom usvajanja odluke o proglašenju ove džamije nacionalnim spomenikom utvrdila da rehabilitacija objekta, odnosno njegovo vraćanje u stanje u kome je bio prije rušenja, nije moguća.

Portalu Bitno.ba dostavljen je na zahtjev usuglašen stav članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika predsjedavajći - Dubravko Lovrenović, članica-Amra Hadžimuhamedović i članica-Ljiljana Ševo u vezi s džamijom Ćurčinica u Livnu.

Komisija je odlučila da je dopuštena izgradnja objekta džamije u suvremenom arhitektonskom izrazu uz upotrebu suvremenih materijala i metoda građenja. Iz Komisije tvrde da bi se džamija gradila u izvornom obliku bilo je potrebno predočiti valjanu dokumentaciju o prethodnom stanju.Komisija tvrdi kako ni od strane Općine Livno niti od Zavoda za zaštitu spomenika nije dobijena nikakva dokumentacija te vrste.

Iako u odluci ovog povjerenstva stoji da se zahtjeva vraćanje izvornog oblika spomenika ''u svim slučajevima objekata koji su srušeni tijekom rata u BiH i za koje postoji minimalna potrebna dokumentacija na osnovu koje je moguće provesti znanstveno utemeljenu metodu vraćanja objekta u stanje prije oštećenja ili razaranja'', upravo zbog nedostatka dokumentacije to pravilo ne vrijedi za Ćurčinicu.