Bebe kupamo u sudoperu, a rodilište grijemo svega nekoliko sati dnevno

Zbog velike krize u kojoj se bolnica nalazi centralno grijanje pušta se samo četiri sata ujutro i četiri poslijepodne, novopečene majke se griju grijalicama koje donose od kuće, a tek rođene bebe se kupaju u običnom sudoperu koji je predviđen za pranje ruku i medicinskih instrumenata.

Situacija ozbiljna

Dr. Ivica Jozić, ravnatelj ove ustanove, potvrdio nam je kako je situacija doista ozbiljna te kako je krajnje vrijeme da njezina ozbiljnost zabrine ljude koji su u mogućnosti nešto učiniti za rješavanje krize u koju su zapali.
"Točno je da radimo u jako teškim uvjetima. Iako to ni na jedan način ne dovodi u opasnost zdravlje djece, nabava prikladne opreme je nužna, jednako kako je nužno i grijanje, ali u nedostatku novca primorani smo birati hoćemo li pacijentima uskratiti grijanje ili lijekove. Od dva zla izabrali smo manje", kaže dr. Jozić.
Županijska bolnica u Livnu u 2011. je ušla s dugovima od oko 14 milijuna maraka, od čega se oko 11 milijuna odnosi na neuplaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje, a oko tri milijuna maraka na neizmirene obveze prema dobavljačima za lijekove i potrošni materijal.

Humanitarna akcija

Kako bi upoznali javnost s nedaćama s kojima se susreću u svakodnevnom obavljanju svojih dužnosti, bolnica je pokrenula humanitarnu akciju pod nazivom "Novo porodilište za novi život". Cilj akcije je osiguravanje sredstava za rekonstrukciju, obnovu i opremanje rodilišta, u svrhu osiguranja boljih uvjeta pružanja zdravstvene zaštite i njege majkama, posebno bebama u prvim danima njihovog života.
Dobri ljudi su do sada preko humanitarnog telefona, uplata na posebne brojeve žiroračuna i od koncerta održanog 29. prosinca prikupili oko 19 tisuća maraka. Budući da im je potrebno oko 150 tisuća maraka, koje planiraju nabaviti do polovice tekuće godine, već se planiraju buduće akcije koje će osigurati potrebni novac.

Brojevi za pomoć

Oni koji žele, a u mogućnosti su pomoći pozivom na broj 092 880 819 iz HT Eronet mreže mogu donirati marka za obnovu ovog rodilišta. Također su otvoreni posebni brojevi računa na koje se može vršiti uplata sredstava za livanjsko rodilište: UniCredit Banka d. d., broj računa 3381502281203705 za uplate u markama i devizni račun IBAN br. BA393381507781204003 SWIFT UNCRBA22 za uplate u eurima.

Piše: Minja Pejanović / dnevni-list.ba