Livno, Široki Brijeg i Stolac među 12 općina izabranih za izgradnju poduzetničkih zona

Široki Brijeg
- U suradnji s UNDP-om taj iznos je povećan za 570.000 KM, te iznosi 1.570.000 KM, rekao je za Agenciju FENA pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović.

U okviru projekta je raspisan javni natječaj za jedinice lokalne samouprave da apliciraju za izgradnju poduzetničkih zona u Federaciji, te je odabrano 12 općina: Cazin, Sanski Most, Zenica, Kreševo, Zavidovići, Maglaj, Livno, Široki Brijeg, Stolac, Odžak, Tešanj i Usora.

- U ponedjeljak će u Sarajevu biti potpisani ugovori s ovim općinama, koje su dobile sredstva od 75.000 do 150.000 KM. Od tražene sume općine su morale sufinancirati 20 posto, istaknuo je Čerović.

Smatra da će građani zahvaljujući ovom projektu dobiti mnogo bolje uvjete za razvoj poduzetništva, odnosno tvrtkama koje su već u zoni stvorit će se bolji ambijent za razvoj kako bi se očuvala postojeća i stvorili uvjeti za nova radna mjesta.

- Na primjer, u Širokom Brijegu tvrtka 'Feal', koja se bavi preradom aluminija, zapošljava više od 350 radnika te je iskazala interes da pomoću ovog projekta otvori još jedan prostor i time zaposli nove radnike, rekao je Čerović.

Kod utvrđivanja sadržaja u poduzetničkim zonama težište je na proizvodnim djelatnostima.

Srednje i malo poduzetništvo čine najvitalniji i značajan segment gospodarskog i jedinstvenog prostora Federacije BiH. Od ukupnog broja zaposlenih u sektoru malih i srednjih poduzeća (MSP) uposleno je 65,70 posto radnika.

Struktura MSP-a je nepovoljna, premalo je proizvodnih MSP-a, uvoz je veći od izvoza, a stopa nezaposlenih procjenjuje se do 40 posto.

S obzirom na potencijal, prirodne i radom stvorene resurse, otvara se realna šansa za razvitak novih malih i srednjih poduzeća, a prioritetno proizvodnih.