Liječnici u HNŽ upozoravaju na napade: Nasilje nad nama mora prestati

Kristina Bevanda
Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ, za Klix.ba kaže kako su napadi na liječnike i ostalo zdravstveno osoblje stalni i kako se dešavaju u svim dijelovima naše zemlje.

"Moramo ukazati na probleme svog posla, stanje je sve teže, verbalni napadi, ali i fizički postali su svakodnevnica. Takvo je i u ambulantama obiteljske medicine, a posebno u službama hitne pomoći koje primaju alkoholizirane pacijente", kazala je Bevanda, naglasivši da mirni prosvjed u ponedjeljak je i vid solidarnosti s kolegama u susjednom, Zapadnohercegovačke županije, koji su u petak prosvjedovali zbog nasilja nad jednom svojom kolegicom.

Direktni povod prosvjeda u Širokom Brijegu bilo je nasilje počinjeno prošlog utoraka kad je muškarac P.B.  prvo verbalno, a zatim i fizički napao doktoricu M.M.K. koja je tom prilikom povrijeđena.

Bevanda kaže kako se ovaj problem može rješiti zakonskom regulacijom u kojoj će se liječnik ili zdravstveni radnik tretirati kao službena osoba, a napad na njega kao napad na službenu osobu, tako i sankcionisati.

"Naravno, pacijenti moraju imati kogućnost da se žale na liječnike koji ne rade svoj posao kako treba i da isti ti liječnici zbog svojih propusta budu sankcionisani", izjavila je Kristina Bevanda.

Liječnici u HNŽ, tako će u ponedjaljak u 10:30 izaći ispred svojih ustanova kako bi upozorili na sigurnosno stanje vlastite profesije. Pozvali su i sve druge radnike u zdravstvu da im se pridruže.