Vinko Čičak Vinara – novi-stari kosbaša

Vinko Čičak Vinara – novi-stari kosbaša
Drugo mjesto odnio je Milorad Sladojević, a treće Matko Kuštro, najmlađi kosac među njima.

Unatoč jakom vjetru i suncu, u nedjelju 7.srpnja su uspješno održani Dani kosidbe koje je otvorio kupreški načelnik Milan Raštegorac. Nakon pozdravnih govora uslijedio je program gdje su zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u višesatnom programu uživali su u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava. Tradicijska kupreška manifestacija "Dani kosidbe na Kupresu" odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon kulturno umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.

Nakon toga slijedilo je nadmetanje u kosidbi u kojem su sudjelovali kosci iz, BiH ,Srbije i Novog Sada,a održano je i štafetsko natjecanje, na kojem je najuspješnija bila ekipa Janja i Novog Sada, druga je bila ekipa iz Kupresa, a treći su bili kosci iz Petrovca. Nadmetali su se i kosci juniori, mlade nade i budući nositelji titule" najboljeg kosca svijeta" jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu od kojih je najmlađi imao samo 13 godina. U toj konkurenciji najuspješniji je bio Stipo Šarić, rođeni Kuprešak. Drugo mjesto djelili su Stjepan Vasić i Petar Jelić, a treće Ivan Čičak i Filip Dumančić.

U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja, javlja Kupreški radio.

Na spomenutoj manifestaciji uspješni su bili i Duvnjaci. Naime, Ante Pokrajačić osvojio je prvo mjesto u utrci na 1 km, dok je Vinko Sliško bio treći! Ivan Stanić izborio je treće mjesto u bacanju kamena, a Ivan Ljubičić drugo mjesto. Damir Šimić bio je treći u skoku u dalj s mjesta.

Naš predstavnik među koscima bio je Marijo Prljević.

Kupreški radio/Tomislavcity