Udruga žena „Kupreške“ je nastala u svrhu osnaživanja žene i očuvanja tradicije

... spomenutog sajma. Kako smo željeli više saznati o ovoj novonastaloj, a već aktivnoj udruzi, ideji njezinog nastanka i aktivnostima, razgovarali smo sa jednom  od „Kupreški“, gospođom Ivankom Mršo.„Udruga žena „Kupreške" je nevladina nestranačka ,nepolitička,multietnička organizacija stvorena za sve građane.

Udruga je pravno registrirana i djeluje od 21. rujna 2012.god. sa sjedištem u Kupresu. Nastala je zbog ekonomskog i društvenog jačanja položaja žene kao bitnog stupa,sredine,županije i države u kojoj žive", na početku razgovora ističe na sugovornica.

Kako ste došli na ideju osnivanja Udruge?

Na ideju osnivanja udruge se došlo na radionicama koje je OESS u suradnji s nevladinom udrugom INFOHAUS organizirao u svrhu ekonomskog osnaživanja žena. Inicijator osnivanja udruge je skupina žena koja je pohađala radionice.
Koliko brojite članica i čime se sve bave?

Udruga trenutno broji oko 50 članica. Sve članice su volonteri,desetak ih je stalno aktivno i uporno u jačanju i promoviranju udruge. Članice naše udruge su svestrane i kreativne u svom radu. Od proizvodnje domaćih proizvoda,izrade tradicionalnih rukotvorina i suvenira do umjetnica i književnica.

Koje su vaše aktivnosti dosada?

Članice su prošle kroz radionice za pisanje projekata. Bez stručne pomoći aplicirale na par projekata u želji da same steknu iskustvo. Uspješno su predstavile Udrugu i njen rad na sajmu „Dani turizma" koji je održan u studenom 2012.god.U suradnji s CARITAS- om i gospodinom Franjom Brkan bacc.soc.rada,obiteljskim sistemskim psihoterapeutom i konstelatorom organizirale smo javne tribine na temu „Nasilje u obitelji" i „Ja, roditelj posebnog djeteta" održane u prosincu 2012.god.

Također smo organizirale preko 30 radnih sastanaka,odradile pripremne radnje za svoj prvi samostalni sajam. Kao što vam je poznato, naša posljednja aktivnost je bila organizacija sajma domaćih proizvoda i tradicionalnih rukotvorina (5. i 6.01.). Naša želja je da ovaj sajam preraste u sajam koji okuplja udruge sa sličnom vizijom te da postane prepoznatljiv i tradicionalan sajam kroz koji ce se promovirati tradicija krajeva Bosne i Hercegovine s naglaskom na Kupres kao turističku destinaciju s velikim potencijalom.

Planovi Udruge za budućnost?

Planovi i projekti naše udruge usmjereni su u educiranje žena kroz razne radionice,povezivanje sa drugim udrugama koje egzistiraju u našem gradu kako bi zajedničkim apliciranjem na razne projekte poboljšali život i ostanak mladih u gradu .Malim, ali sigurnim koracima nadamo se opstanku naše udruge u kojoj su sve žene ravnopravne ,bez ikakvih vanjskih utjecaja na nju. Uvjerene smo da postoje institucije koje će prepoznati rad naše i sličnih udruga na ovim prostorima, poduprijeti njihov rad za zajedničko dobro u svrhu ekonomskog osnaživanja žene i očuvanja tradicije.

Izvor: hum.ba