"Srednjo-europsko natjecanje kosaca"

Kupreški kosci, Kupres
Predsjednik i članovi kupreške udruge kosaca "Kupreški kosci", ovoga su vikenda bili u posjetu kod svojih slovenskih kolega na međunarodnome natjecanju kosaca.
U slovenskome živopisnom mjestu "Selo" (254 stanovnika) kraj Moravskih Toplica, kao i na Kupresu, njeguje se tradicija košnje trave kovanicom (ručno kovanom kosom) te su za očuvanje svoje tradicije slovenski kosci organizirali manifestaciju "Srednjo-europsko natjecanje kosaca", piše portal zlosela.com.
Tom prigodom, na natjecanju kosaca u Sloveniji, sudjelovali su predstavnici svojih zemalja: BiH - (iz Kupresa i B. Petrovca), Slovenije, Austrije, Srbije, Rumunjske i Bugarske gdje je devet kupreških kosaca ostvarilo zapažen rezultat:
Prvo mjesto - (ekipno) Kupres 1
Drugo mjesto - (ekipno) Kupres 2
Treće mjesto - (ekipno) Kupres 1
Treće mjeto - (pojedinačno) Vinko Čičak

Kkosili su u više kategorija: košnja trave s kosama do 90 cm, više od 90 cm i indvidualno natjecanje. Manifestacija okuplja domaće i inozemne natjecatelje, a kosilo se na parcelama 2,5 x 10m i u pojedinačnom natjecanju 7 x 10 m.
Zanimljivo je da su slovenski kosci koristili kose od 115, 118 i 121 cm dužine čime je njihov otkos "jači" i ubrzava košnju, a naši su kosci koristili tradicionalne kovanice od 87 cm dužine što je po mnogima bilo iznenađenje da su uopće ostvarili takav uspjeh s kosama dosta kraćim od konkurentskih. Sponzor putovanja kupreških kosaca u Sloveniju, bio je općinski načelnik Milan Raštegorac Komo, izjavio je za www.zlosela.com, Matko Ćurković, predsjednik udruge "Kupreški kosci".