Skijaši iz Hrvatske okupirali Kupres

Kupres, snijeg, Kupres, skijanje, zima, Božić, Hrvatska, skijaši, vlašić, Kupres, Babanovac , Hercegovina, snijeg, Kupres, skijanje, snijeg, vremenska prognoza, zima, snijeg, skijalište  , turizam
...snijegom i "debelim" minusima skijališta na Kupresu ponovno su oživjela, piše Večernji list BiH.

Ljubitelji "bijelog sporta" dolaze sa svih strana. Budući da je počela nastava, radnim danima skijaša je manje, a onda vikendom nastupe velike gužve, tako da je u blizini hotela i drugih objekata na SRC Adria Ski teško pronaći slobodno mjesto za parkiranje.

Stigli čak iz Istre

U to smo se uvjerili i sami ovoga vikenda. "Parkirališta su uglavnom okupirala vozila iz Dalmacije i Hercegovine, bilo ih je i iz Istre i središnje Hrvatske, a ovu destinaciju u posljednje vrijeme otkrivaju i ljubitelji ‘bijelog sporta' iz drugih bh. gradova", kazao nam je voditelj kupreške Podružnice TZ HBŽ Jozo Ivić te dodao: "Evo, sad imamo veliki broj gostiju iz RS-a kojima je ovdje doista blizu. Za sat, sat i pol do dva dođu ovdje na skijanje, a inače ovakve uvjete i po ovakvim cijenama u BiH teško da ćete moći pronaći. Naši stalni gosti, naravno, dolaze s područja od Dubrovnika do Rijeke, a vidio sam i vozila iz Pule." Prošetali smo se malo od jedne do druge vučnice, skijaši strpljivo čekaju u redu. Za staze i domaćine imaju samo riječi hvale. Obratili smo se gospođi koja je svom osnovcu za odijelo vezala ski-kartu. Doznajemo kako je iz Dubrovnika: "Došli smo sin i ja, ali tu je s nama cijela ekipa iz Dubrovnika. Redovito dolazimo svake godine, kad god imamo slobodan vikend, tu smo. Jako nam je lijepo, baš uživamo."

I vremena za priču više nije bilo, morali su "hvatati" red za žičaru. Iza nje red je čekao Ivan iz Splita. Na pitanje je li prvi put na Kupresu, odgovara: "Tu sam drugi put. Išao sam na Jahorinu, Vlašić, evo, sad sam došao ovdje", a na naš upit gdje će ubuduće ići, bez velikog razmišljanja dodaje: "I ubuduće ovdje. Ovdje mi je nekako najbolje." S Ivanom je bio i njegov gost iz Zagreba Filip. Oduševio se blizinom skijališta. Da živi u Splitu, dolazio bi, kaže, cijelu zimu. Sve je lijepo, jedino bi, kako je rekao, žičara trebala biti malo brža, ali dobro je i tako.

Dvoznamenkasti minus

Unatoč dvoznamenkastim minusima, snijeg i suncem okupana Kupreška visoravan privukli su toliko posjetitelja da su "domaći" skijanje odgodili za radni dan. Uputili smo se natrag u Livno. Na magistralnom pravcu povratnici iz Gornjeg i Donjeg Malovana na improviziranim štandovima prodajom domaćih proizvoda pokušavaju zaraditi koju marku. Zaustavili smo se kako bismo popratili jednu kupoprodaju. Mitar Duvnjak upravo je prodao sir. Na pitanje zaradi li što, odgovara:

"Pa, da vam kažem, onoliko vlastitog sira koliko imamo, možemo prodati ovdje kod svoje kuće. Što se toga tiče, nemamo nekih velikih problema", govori nam Mitar. Doznajemo kako su najčešći kupci Dalmatinci, ali i ljudi iz Zenice, Travnika..., koji redovito dolaze kod njega i kupuju sir. Sam je, žena mu je preminula, tako da ima samo četiri krave. Držao bi i više, ali mu nema tko pomoći.