Kuprešaci proslavili osamnaest godina slobode

Kupres, obljetnica
...nazvanoj "Cincar" oslobodile veći dio Kupreške općine i zauvijek protjerale srpskog agresora s tisućljetnih hrvatskih ognjišta.
Svečanost proslave osamnaeste obljetnice oslobođenja Kupresa započela je još jutros u deset sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima hrvatskih vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata ispred crkve svete Obitelji te na masovnoj grobnici "Ogledala" da bi potom, od jedanaest sati, bila služena i Sveta Misa za sve poginule i preminule hrvatske branitelje koja je služena u crkvi svete Obitelji. Po završetku Svete Mise koju je predslavio kupreški župnik don Marko Tomić uz koncelebraciju još desetak svećenika. Po završetku Svete Mise upriličen je i svečani mimohod branitelja kupreškim ulicama, a sve uz glazbenu pratnju Prvog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Iza mimohoda, brojna visoka izaslanstva među kojima su bili predstavnici svih braniteljskih udruga, hrvatskih političkih stranaka, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, županija Vukovarsko-srijemske, Zapadno-hercegovačke i Hercegbosanske, općina Tomislavgrad, Posušje i Grude, uputila su se na mjesta stradanja hrvatskih vojnika i civila iz Domovinskog rata na Suhom Polju i Kupreškom polju gdje su još jednom položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u temelje slobode hrvatskog naroda.

Svečanost proslave osamnaeste obljetnice oslobođenja nastavljena je u četrnaest sati kada je počela svečana akademija na kojoj su se, između ostalih, obratili Milijan Brkić, zastupnik u Hrvatskom saboru i glavni tajnik HDZ-a RH, potom Željko Grgić, dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Republike Hrvatske, zatim brigadir Marko Miličević, predsjednik podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, potom Vladimir Šoljić, ratni ministar obrane Hrvatske republike Herceg Bosne i na koncu, dvojica domaćina, Stjepan Herceg, još uvijek aktualni načelnik općine Kupres i Zdenko Jurić - Major, predsjenik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske republike Herceg Bosne koja je danas poslavila svoj dan.

Obraćajući se prisutnim gostima, Zdenko Jurić se prisjetio slavnih dana iz studenog 1994. godine kada je među hrvatskim braniteljima vladalo zajedništvo, isto ono zajedništvo koje danas toliko nedostaje Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Također, Zdenko Jurić se osvrnuo i na aktualnu nezakonitu reviziju koju provodi resorno Federalno ministarstvo još jednom ističući ogorčenost načinom na koji se spomenuta revizija provodi.

U sklopu akademije dodijeljeni su pehari četirima ekipama koje su sudjelovale u braniteljskom malonogometnom turniru koji je u sklopu obilježavanja Dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske republike Herceg Bosne održan u Livnu, a održana je i mala promocija dviju knjiga autora Mladena Pavkovića koje su posvećene dvojici hrvatskih generala i haških uznika, Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Pored službenog dijela obilježavanja, branitelji su i ove godine priredili tradicionalno braniteljsko druženje u kupreškom parku gdje se okupilo oko dvije tisuće branitelja. Članovi brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske došli su na ovo druženje, a domaćini iz Kupresa su ih dočekali otvorenih ruku i otvorena srca pripremivši im razne kupreške specijalitete.

Podsjetimo, vojno redarstvena akcija "Cincar" započela je 01. studenog 1994. godine te je u njoj oslobođeno gotovo 400 četvornih kilometara do tada okupiranog prostora i s njom su ostvareni preduvjeti za akciju "Oluja". Upravo u "Oluji" je sljedećeg ljeta oslobođen najveći dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske te napravljen ključni preokret koji je doveo do završetka Domovinskog rata.

Nažalost, niti ovog puta proslava u Kupresu ni na koji način nije popraćena od strane dviju državnih televizija, Federalne televizije i Televizije Bosne i Hercegovine, čiji su se novinari svrstali na stranu političkog jednoumlja i majorizatora hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Njima u inat, informacije o današnjem slavlju obišle su cijeli svijet zahvaljujući programima Kupreškog i tomislavgradskog radija koji su izravno prenosili sve ili veći dio događanja iz Kupresa.

Ivan Gašpar / Foto: Ivana Babić

kupresportal.com