Kupres: Podignuto prvo zvono na zvonik crkve svete Obitelji

Ono što je prošle nedjelje kupreški župnik don Marko Tomić najavio, danas je i ostvareno. Naime, podignuto je prvo od osam zvona i to na desni zvonik kupreške župne crkve svete Obitelji.

Podsjetimo, osam zvona dar je osam srednjoeuropskih zemalja, sudionica Srednjoeuropskog katoličkog dana iz Mariazella koji je održan u spomenutom austrijskom molitvenom mjestu 22. svibnja 2004. godine.

Zvona su potom dopremljena u Kupres gdje su sljedeće godine, prilikom održavanja Srednjoeuropskog katoličkog dana i posvećena. Zvona je posvetio bečki nadbiskup i kardinal Cristoph Schönborn.

Malo je poznato kako su ova zvona lijevana u poznatoj austrijskoj ljevaonici Grassmayr čija tradicija izrade crkvenih zvona datira još iz 1599. godine kada je ova ljevaonica izradila svoje prvo zvono. Također, jedno od prvih zvona koje je izradila ljevaonica Grassmayr otišlo je upravo u Bosnu i Hercegovinu, u vremenu turske okupacije.

Simbolike radi, valja spomenuti kako je kupreška crkva svete Obitelji svojim zvonima povezana s crkvama u cijelom svijetu jer zvona iz Grassmayrove ljevaonice danas zvone na crkvama na svim kontitentima zemaljske kugle.

Lijepo je vidjeti zvono na zvoniku naše crkve, a bit će ga još ljepše čuti. Vjerujemo da će Bog podariti lijepo vrijeme kakvo je bilo do sad, te će se radovi na izgradnji zvonika i postavljanju zvona moći nastaviti prema planiranom ritmu.
(kupreskiradio.com)