Devastiran pravoslavni hram kod Kupresa

Nepoznati počinitelji porazbijali su sva stakla i devastirali unutrašnjost hrama Blagovještenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa. Crkva je izgrađena 1863. godine i proglašena je nacionalnim spomenikom.

Incident je prijavio jedan od mještana spomenutog sela, a o incidentu je upoznat i svećenik iz Blagaja Marko Đurić koji vrši bogoslužje u ovoj crkvi.
On je naglasio kako ovo nije prvi put da vandali na ovakav način skrnave hram.

Đurić je rekao da u selu Donje Vukovsko žive samo dva Srbina koji su udaljeni jedan od drugog oko tri kilometra, a od crkve pet do šest kilometara, te da nakon ovog događaja osjećaju strah i da nisu sigurni.

Reakcija Međureligijskog vijeća u BiH

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je skrnavljenje pravoslavnog Hrama Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa u Federaciji BiH i pozvalo mjerodavne institucije da ozbiljno pristupe rješavanju kaznenih djela počinjenih iz mržnje.

"Zgroženi ovim neljudskim činom, izražavamo solidarnost sa sveštenstvom i vjernicima parohije blagajske Mitropolije dabrobosanske", priopćeno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

tomislavcity.com

04.05.2019 u 10:13