Kriza u Hercegovinu vratila knjige dužnika za hranu

rad, radnici, poskupljenje, hrana, kupci, trgovina, šoping, Mostar, Široki Brijeg, skupoća, Federacija BIH, PDV, Dalmacija, Hercegovina, hrana, namirnice, cijene, trgovine, sirovo povrće, hrana, Hercegovina, teka, dug, hrana za jelo, teške krađe, krađa, BIH, troškovi, prava potrošača, cijene, kupac, trgovina, potrošači, prava potrošača, BIH, trgovina, rad nedjeljom, obitelj, rad nedjeljom, trgovci
Iako je u jednom razdoblju ta tradicija bila zaustavljena, recesija koja je pogodila cijeli svijet primorala je trgovce da ponovno ponude kupcima takav oblik kupnje. Ljudi u nedostatku novca sve više uzimaju proizvode zapisujući se u knjigu dužnika te dogovaraju datum do kojega će platiti iznos.

"Manja smo trgovina i rijetko dolaze novi kupci, obično su to oni standardni i naravno da im dajemo proizvode koje oni naknadno plate. Obično se radi o umirovljenicima i njima većinom trebaju osnovne namirnice kao što su kruh, mlijeko i konzervirana hrana. Kupnja će se povećati pred predstojeće blagdane, a time i dug u bilježnici, ali znamo da svojim kupcima možemo vjerovati" - kaže djelatnica jedne trgovine u Grudama.

U drugoj, pak, nam priznaju da kupnju na dug daju samo onim kupcima koje poznaju duže vrijeme.
"Imali smo neugodnih iskustava tako da sad na dug dajemo samo dugogodišnjim kupcima. Obično su to ili umirovljenici ili radnici kojima je plaća početkom, a sve više i sredinom mjeseca, i oni uzmu što im treba, zamole nas diskretno da ih zapišemo i plaćanje se izvrši kad oni dobiju plaću. A o neugodnim iskustvima mogu reći da još imamo dugove stare oko deset godina, za njih znam da neće biti riješeni, a ti kupci zaobilaze i našu trgovinu, a i nas kad nas sretnu premda su tolike godine prošle. Osjećaj srama zbog prijevare teško može zastarjeti" - kažu nam u drugoj trgovini.

Zoran Banović, koordinator za rad s potrošačima u Udruzi građana "Don", kazao je da podatak da se na odgođeno plaćanje kupuje hrana, govori da je situacija itekako loša.
"Kada je u pitanju kupovina odjeće i obuće to je još i prihvatljivo, ali ako smo primorani kupovati hranu na odgodu, znači da nam nema pomoći" - istaknuo je Banović.

Situacija je u ovim mjesecima još gora jer brojni građani i dalje otplaćuju dug za drva koji iznosi od 500 do 1000 KM, ali i za školovanje djeteta jer je za školarce trebalo kupiti knjige koje nisu ispod 200 KM, a ako je jedno ili više djece na fakultetu, situacija postaje još gora, pa nije čudo što se uz navedene, gomilaju i dugovi za hranu. Studeni je rezerviran i za svinjokolju ili kupnju svinja, što je dodatno opterećenje za džepove građana i novi motiv da se namirnice kupuju na odgođeno plaćanje jer nema drugog načina da se obitelj prehrani. A blagdanski mjesec kada se u kuću kupi puno više stvari tek nam predstoji.

vecernji list