Kozje mlijeko – zaboravljeno blago hercegovačkih pašnjaka

Hercegovina, mlijeko, koze, kozje mlijeko
Mjere koje su komunističke vlasti u našim krajevima uvele prema uzgoju koza rezultirale su sa malim brojem grla ove stoke u Hercegovini. Poslije posljednjeg rata na mala vrata vratio se uzgoj ove plemenite životinje, ali je i dalje mali broj organizovanih farmi pa se uzgoj uglavnom svodi na nekoliko grla u seoskim domaćinstvima.

Mnoge legende i čudesne zdravstvene tvrdnje su izrečene na račun kozjeg mlijeka i kozije surutke. Pa ipak, malo se koristi u ishrani. Za razliku od kravljeg mlijeka koje izaziva jake i široke alergijske reakcije kozje mlijeko je na tom planu bezbjedno. Takođe, kravlje mlijeko se teško vari nakon tridesete godine života ali ne i kozje koje je lako svarljivo, i samim tim lakše za konzumaciju starijim licima.

Posebno je, zadnjih godina, popularna tvrdnja i priča koliko i kako dobro djeluje kozja surutka na bolesnu jetru, cirozu i oštećenja jetre, kako kozja surutka regenerira tkivo jetre.

Kozje mlijeko je dragoceno za djecu. Osim što ima fantastična biološka i nutritivna svojstva kozje mlijeko je i jak imunostimulator i podiže imunitet. Vijekovima su teški bolesnici i slaba i rahitična djeca dobijala kozje mlijeko kao lijek za slabo zdravlje. I mnoge priče naših predaka mogu posvjedočiti koliko njih je spasilo kozije mlijeko.

Kozje mlijeko je skuplje u odnosu na kravlje jer dnevni prinos mlijeka po kozi je i do 10 puta manji od prinosa mlijeka prosječne krave. Potrošnja kozjeg mlijeka u svijetu je 2% u odnosu na kravlje mlijeko. Najviše kozjeg mlijeka se troši na izradu čuvenog kozjeg sira koji je gastronomska poslastica.

Uprkos spomenutim činjenicama i podneblju pogodnom za uzgoj koza hercegovački poljoprivrednici još uvijek nisu u potpunosti prepoznali potencijal za razvoj ove grane stočarstva.

Neke prednosti kozjeg mlijeka:
1. Kozje mlijeko ima antikancerogeno, antibakterijsko i antialergijsko djelovanje
2. Najsličnije je po svom sastavu majčinu mlijeku
3. Kozja sirutka pomaže u oslobađanju otrova iz organizma i istodobno jača imunitet
4. Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata.
5. Sadrži i manje kolesterola (10 mg/100 g) u usporedbi s kravljim (13 mg/100 g)

Hercegovina Promo

ljepotehercegovine.wordpress.com