Koridor 5-C u Hercegovini: Kolosalni most bit će dug kilometar, a visok 100 metara

autocesta, autocesta 5c, Počitelj, poddionica Počitelj - Međugorje
...za „Dnevni avaz" da ova državna tvrtka uskoro počinje s gradnjom kolosalnih objekata na Koridoru 5-C, među kojima je gradnja mosta Počitelj dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara.

Bučo naglašava da je riječ o jednom od najkompleksnijih mostova na Koridoru 5-C, čija je rasponska konstrukcija među stubovima 147 metara.

On je u razgovoru za "Avaz"najavio i nove prioritete u nastavku gradnje autoceste. Potcrtao je da su „Autoceste" za nastavak gradnje već osigurale 320 milijuna KM, ali nije isključio ni dolazak svjetskih građevinskih kompanija u BiH.

- Prioritet je gradnja autoceste od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru, od Zenice jug prema Zenici sjever i dalje do općine Žepče te od rijeke Save kod Svilaja do Odžaka. U narednom razdoblju planiramo realizirati 85 kilometara autoceste te inicirati projekte dužine 62 kilometra - kaže Bučo.

Govoreći o mostu Počitelj, Bučo kaže da počinju ozbiljni radovi na ovoj poddionici, gdje je već osigurano oko 100 milijuna eura za troškove. Most Počitelj najduži je most na Koridoru, čijom je gradnjom predviđeno spajanje i dvije obale rijeke Neretve.

- Poslije tunela „1. mart" i mosta Studenčica, mostom Počitelj podižemo nivo za još jednu stepenicu u svijetu ozbiljnih građevinskih poduhvata. Osim toga, zenička zaobilaznica predstavlja najkompleksniji projekt s aspekta geologije -istaknuo je Bučo.

Ocijenio je da će fokus nove Uprave „Autocesta FBiH" biti pravljenje detaljne strategije za nastavak i završetak Koridora 5-C, ali i drugih prioritetnih putnih pravaca. Pojasnio je da dosadašnji model gradnje pokazuje znakove slabosti i da se mora tragati za novim modelima održivog financiranja.

- U naredne četiri godine moramo osigurati još 870 milijuna eura da bismo završili 70 posto Koridora.No, povećanje prihoda neophodno je ako želimo nastaviti gradnju autocesta - smatra Bučo

Kada je u pitanju gradnja brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf, on kaže da je ova dionica među prioritetima.

- Dio tog pravca Lašva -Travnik na novoj je osnovnoj europskoj transportnoj mreži. Postoji mogućnost da se uz adekvatne financijske aranžmane privuče privatni kapital za gradnju dionice i to je model koji treba pokušati. Ali, naravno, Vlada FBiH donosi konačnu odluku - rekao je Bučo.