Konstituirana Skupština HNŽ-a

Vlada ZHŽ, vodoprivreda, HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Vlada HNŽ, Skupština HNŽ-a, Vlada HNŽ, bojkot, Denis Lasić, pripravnici, HNŽ, Vlada HNŽ, popis, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, stranke hnž-a, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, imena, kandidati, HNŽ, skupština hnž, Mostar, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, CCI, županija, HNŽ, Skupština HNŽ-a, premijer Vlade HNŽ, tužiteljstvo hnž, Vlada HNŽ, Natječaj, javni natječaj, stipendije, Vlada HNŽ, Mostar, radionica
Najviše zastupnika u novom sazivu županijske Skupštine imat će HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, njih jedanaest: Tomislav Martinović, Đuro Prkačin, Zora Dujmović, Zoran Raič, Slađan Bevanda, Davor Pehar, Andrea Martinović, Dario Pušić, Ante Pavličević, Drago Tule i Ivona Raguž.

SDA sa sedam osvojenih mandata druga je stranaka po snazi. Zastupnici SDA bit će: Šerif Špago, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše, Elvira Dilberović, Osman Ćatić i Amir Šelo.

Po tri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (Osman Macić, Anel Kljako, Mesud Džajić), HDZ-a 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić) i SDP-a BiH (Aner Žuljević, Amer Zagorčić, Vesna Saradžić).

Demokratsku frontu (DF) predstavljat će Ana-Marija Tadić-Jakovljević i Elmir Šator, dok će Bosanskohercegovačka patriotska stranka imati jednog zastupnika, Adnana Velagića.

U HNŽ-u za formiranje vlasti potrebna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika u županijskoj Skupštini, upravo onoliko koliko imaju tri stranke koje su potpisale postizborni sporazum o suradnji SDA, HDZ BiH i DF, no u HNŽ-u već se nazire prvi ozbiljniji problem koji bi mogao usporiti ovaj proces.

Naime, kako je nakon konstituirajuće sjednice izjavio predsjednik Županijskog odbora SDA Salko Sokolović, službeni pregovori o formiranju vlasti počinju u ponedjeljak, ali jedan od uvjeta formiranja nove vlasti je rješenje pitanja ravnatelja policije HNŽ-a.

U rujnu ove godine Nezavisni odbor za imenovanje policijskog ravnatelja, bez prisustva bošnjačkih članova, donio je odluku o imenovanju Ilije Lasića na poziciju šefa policije, čime je, smatraju u SDA, narušen nacionalni balans u županijskom MUP-u s obzirom da pozicije ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije obnašaju Hrvati.

Aktualni ministar unutarnjih poslova HNŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda smatra kako to nije političko pitanje i kako se o tome ne može pričati u pregovorima o formiranju vladajuće većine.

''To pitanje već je riješeno. Ne radi se o stvari o kojoj raspravljaju političke stranke već nezavisno policijsko tijelo, a to je, kao što sam već rekao, riješeno prije mjesec i pol dana'' kazao je Bevanda.

Kada je u pitanju povezivanje procesa formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Srednjobosanskoj županiji, odnosno ideji da se čelne pozicije u ove dvije županije podijele na osnovu reciprociteta između bošnjačkih i hrvatskih stranaka, HDZ BiH i SDA kažu kako bi im odgovaralo takvo rješenje.

''Nama bi to odgovaralo jer je HDZ BiH u Srednjoj Bosni zatražio mjesto premijera, što znači da bi SDA sa svojim koalicijskim partnerima zatražila premijera ovdje'' kazao je Šerif Špago.

I Bevanda smatra kako je ta ideja dobro rješenje, ali drukčije vidi podjelu premijerskih i ministarskih mjesta.

''HDZ BiH je apsolutni izborni pobjednik u HNŽ-u i sasvim je jasno da će premijer HNŽ-a biti iz HDZ-a BiH'' istaknuo je Bevanda.

FENA