Ovo je BiH: Hrvati iz Trusine još čekaju pravdu

Trusina, Armija BiH, ratni zločin
Tužiteljstvo BiH je za zločin u Trusini optužilo Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Na današnji dan 1993. godine u napadu pripadnika Armije BiH na selo Trusina , u kućama i na ulicama ubijeno je 19 civila , a četvero ranjeno , od kojih dvoje djece . Ubijena su i tri vojnika HVO - a.

Na početak suđenja se čekalo gotovo 17 godina , a Tužiteljstvo BiH je prošle godine u ožujku okončalo dokazni postupak na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH ( ARBiH ) koji su optuženi za ratni zločin počinjen 16. travnja 1993 u ovom selu nedaleko od Konjica .

Vijeće Suda BiH je u ožujku ove godine postupak protiv Zulfikara Ališpage razdvojilo u odnosu na Mensura Memića , Senada Hakalovića , Dževada Salčina i Nihada Bojadžića . Odluka je uslijedila nakon što je Sud BiH zaprimio dopis iz Opće bolnice " Prof . Dr. . Abdulah Nakaš " u Sarajevu , u kojem se navodi da je Ališpago imao tešku operaciju , te da je nepredvidivo kada bi se mogao ponovno pojaviti u sudnici .

Prema optužnici , Ališpago je kao zapovjednik odreda " Zulfikar " pri ARBiH , znao za napad koji su njemu podređeni pripadnici izveli na Trusinu , a nije poduzeo potrebne mjere da kazni počinitelje zločina .

klix.ba