Ne bave se poljoprivredom, a dobijaju po 800 KM, dio zadrže, dio daju Lijanoviću

Konjičanin Dževad Lepara ugodno se iznenadio kada je od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobio rješenje kojim mu se isplaćuje 800 KM za poljoprivredne poticaje.

Njegovo iznenađenje bilo je i veće tim prije što, kako je potvrdio za Dnevni avaz, uopće nije ni zatražio bilo kakav poticaj od Ministarstva!

- Najprije sam od Ministarstva dobio rješenje na kojem je pisalo da sam dobio 800 maraka za neki poljoprivredni poticaj, pa mi je bilo čudno jer nisam aplicirao ni na kakav natječaj - kazao je Lepara.

No, on naglašava da je "samo glasao za Narodnu stranku Radom za boljitak", na čijem su čelu braća Lijanović, od koji je Jerko i nadležni ministar. Lepara, također, kaže da mu je prije izbora rečeno da će im glasovi biti plaćeni.

- Rečeno nam je da ćemo dobiti 100 maraka za glas i plus 20 maraka tko bude nositelj liste za svakog glasača kojeg nađe - kazao je Lepara.

Tvrdi da je od tih 800 maraka uzeo 480, a ostalo je "predao u stranku".

- Sada se osjećam prevareno, jer sam bez komada zemlje dobio sredstva iz proračuna, a ne od stranke - kaže Lepara.

Na listi onih koji su dobili "jednokratnu podršku" nadležnog federalnog ministarstva je i Mirjana Guska, direktorica nevladine organizacije "Centar života" iz Konjica. Na pitanje bavi li se poljoprivredom, iznenađeno je odgovorila da to nije novac za poticaj, nego za "glasove". I ona tvrdi da nije aplicirala ni za kakva sredstva kod nadležnog federalnog ministarstva.

- Iznenadila sam se kada sam dobila rješenje - kazala je za 'Avaz' Mirjana Guska.

Potvrdila je da je pokupila 20 glasova i rečeno je da će za svaki glas dobiti po 20 maraka. Od 800 maraka, koliko je dobila na svoj račun, i ona tvrdi da je dio vratila u stranku.

Iz Saveza poljoprivrednih udruga općine Konjic naglasili su da je na listi od 179 osoba iz Konjica koje se nalaze na ovom popisu njih samo deset upisano u Registar poljoprivrednog gazdinstva i Registar klijenata, a čak 169 njih ne bavi se bilo kakvom poljoprivrednom proizvodnjom!

26.05.2012 u 14:59» 1 komentar

  • avatar dunja 05.06.2012. 22:00 #1

    ako je to tako pa sta cekate odmah hapsit, i oduzet im svu imovinu.Pa dokle oni misle narod pravit budalama i ponizavat.Oni to tako rade a narod nema kruha koji je posteno zaradio,ni penzija za koje je radjeno trideset ili cetrdeset godina .Ma tu mafiju te lopove treba uklonit sto prije da narod ne truju.