Konjicu prijeti katastrofa, požar izmakao kontroli!

U požarima koji već treći mjesec bjesne u Bosni i Hercegovini, najteže je upravo na području Konjica. Situacija se večeras dodatno pogoršala. Iz tog grada u ovim trenutcima stižu dramatični apeli.

Tatar ističe da je ovo najveći požar koji je vidio u životu i da je prizor, naprosto, zastrašujući. Napominje da, za sada, nisu ugrožene kuće i imovina ljudi, ali podvlači da je požar već izmakao kontroli i da se ne može u potpunosti predvidjeti njegovo kretnje.

"Imamo otvoreni požar u dužini od tri do četiri kilometra. Vatra je ušla u crnogoričnu šumu, među stabla munike. Vatreni jezici sežu visoko u nebo. Ne može se opisati ovaj strašni prizor ... Prijeti ekološka katastrofa! Vatrena stihija se, naime, s lokaliteta Boračke Drage kreće u pravcu Rujišta i Mostara, odnosno prema srpskom povratničkom selu Kula. Prijeti opasnost da požar odsječe i put prema tom mjestu. Jednostavno, ovdje sve gori ", kazao je Tatar.

On upozorava da puše snažan vjetar i da će se vatra, pogotovo jer je ušla u crnogoričnu šumu, brzo širiti. Teren je, kako dodaje, jako težak.

"Nagib terena na kojem se trenutno nalazi požar je čak 90 posto. Ovo je nemoguće gasiti. Ljudi uopće ne mogu prići. Samo čujemo kao se kotrlja kamenje. Ukoliko se ovo nastavi, sigurno neće biti dobro. Smatram da će se požar ujutro dodatno proširiti. Vjerujem i nadam se da Konjic po prioritetima više neće biti na drugom ili trećem mjestu u BiH, već na prvom. U suprotnom, sve će bit uništeno. Molim sve koji mogu, da dođu ovdje i pomognu nam. Svi raspoloživi helikopteri moraju odmah biti upućeni u Konjic ", zaključuje Tatar u razgovoru za agenciju Anadolija.