Klizište ogromnih razmjera u Konjicu, jezero prijeti kućama

jablaničko jezero, nivo, suša, Konjic, klizište

Vjerujte mi nije mi prijatno nimalo jer dvije do tri noći nisam spavao nikako. Stijena od jednog metra već diže razinu vode i u temeljima je naše kuće. Nije mi prijatno nimalo, jer evo dvije - tri noći nisam spavao nikako", rekao je mještanin sela Kralupi Hakija Halilović.

Aktiviranjem klizišta formirana su dva vještačka jezera, koja bi nastavi li se s klizanjem tla, ozbiljno mogla ugoziti stambene objekte u neposrednoj blizini.

"Evo kao što vidite došlo je do klizišta koje se pomjerilo nekih 100 metara i zatrpalo kanjon rijeke Kraljuštice. Došlo je do formiranja novog jezera koje prijeti kućama koje se nalaze uzvodno uz rijeku Kraljušticu. Klizište je i dalje aktivno, ono još radi, tako da zatrpava kanjon rijeke", izjavio je zamjenik načelnika Štaba CZ Konjic Husein Hodžić.

Daljim zatrpavanjem korita rijeke Kraljuštice, razina novoformirane akumulacije bi porastao, što bi prouzrokovalo plavljenje 15-ak kuća uzvodno uz rijeku. Međutim, dođe li do pucanja te novoformirane brane, voda bi se izlila u Jablaničko jezero, što bi stvorilo plimni val, koji bi ugrozio ne samo objekte oko jezera, već i grad Konjic, posebno HE Jablanica.

Stručnjaci Federalnog geološkog zavoda ističu da je takva mogućnost veoma mala, ali naglašavaju da je nephodno što prije preduzeti mjere kojima bi se zaustavilo pomjeranje terena i spriječile eventualne posljedice.

"Trebalo bi drenirati kosinu koja se nalazi iznad klizišta kako bi se sve vode izvele i evakuisale iz klizne ravni bez gubitaka da se ne bi napravilo novo klizište, s druge strane trebalo bi rasteretiti nožicu klizišta koja se nalazi u blizini rijeke Kraljuštice i koja je bitno smanjila protok kroz korito rijeke", rekao je Toni Nikolić iz Federalnog geološkog zavoda.

Kako spriječiti moguće posljedice, nadležni će kažu, odlučiti do kraja tjedna. Za trajno rješenje ovog dugogodišnjeg problema neophodna su višemilijunska sredstva.

N1