Izviđači i izviđačice iz BiH i zemalja regiona na Boračkom jezeru

Boračko jezero, susret izviđača "jednostavno prijatelji", kamp, izviđački centar mostar- zenica

Kamp se održava od 23. do 31. srpnja, a sudjeluje 277 izviđača i izviđačica te oko 40 gostiju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore te je završna faza interetničkog projekta “Jednostavno prijatelji” koju zajednički realiziraju Savez izviđača Grada Zenica (SiGZ) i Odred izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora.

- Danas nam nedostaju samo izviđači iz Sjeverne Makedonije, koji su, nažalost, odustali od učešća iz nekih svojih razloga. Oni su bili gosti našeg kampa u prethodnoj smjeni - kaže predsjednik SIGZ Edin Šarić.

Napominje da će tijekom realizacije kampa, između ostalog, urediti i prilazni put jednoj povratničkoj obitelji koja se nalazi u neposrednoj blizini kampa.

- Kada smo 2012. godine krenuli s kampom pod nazivom “Jednostavno izviđaštvo”, sada smo došli do toga da smo “Jednostavno prijatelji”. I, stvarno, poslije osam godina mukotrpnog rada i pored svega što smo se morali boriti s nekim drugim problemima, koje nam donosi svakodnevni život, mislim da smo uspjeli i da smo postali jednostavno prijatelji - ističe Šarić.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a u BiH Holly Zardus istakla je kako je ovo i najvažnija aktivnost koju u kontinuitetu podržavaju u Ambasadi SAD-a.

- Naš je cilj da pomognemo da se BiH razvija u smislu upoznavanja, ujedinjavanja i prosperiteta. Mladost je budućnost BiH i ako oni imaju priliku da zajedno rade i usuglašavaju, onda će i ta budućnost biti svijetla - kazala je Zardus, koja je napomenula kako se mladi iz Zenice i Prijedora, ali i ostalih gradova BiH, na ovakvim susretima imaju priliku družiti s vršnjacima iz regiona.

- Oni na ovom prekrasnom mjestu samo razmišljaju da rade i uživaju te ne obraćaju pažnju na bilo kakvu razliku između njih - istakla je Zardus.

Starješina odreda iz Prijedora Ernest Badnjević kaže da su izuzetno zadovoljni, s obzirom na to da su ta sedam godina, kroz kampove i aktivnosti, ljetna i zimska natjecanja, volonterske sate… u tu priču uključili desetak tisuća izviđača.

- Oni su svojim odnosom, razumijevanjem, prijateljstvom i drugarstvom, koje je u međuvremenu stvoreno, pokazali da je na ovim prostorima moguće organizirati bolji život i sebi i kolektivu - poručio je.

Zenička kompanija “ArcelorMittal”, kako je napomenuo predstavnik te kompanije Omer Kablar, također je od prvog izdanja sponzor izviđačkog ljeta na Boračkom jezeru, a ove je godine platila i boravak 89 djece bez roditeljskog staranja iz JU Dom obitelji iz Zenice.

(fena)