Konačna propast Hercegovačke banke - uručeni otkazi radnicima

Na taj dan otkaz iz ove financijske institucije pod nadzorom privremene uprave, koju je 2001. godine instalirao OHR, dobilo je 75 djelatnika. Neki bi, kako doznajemo, u ovoj banci pred zatvaranjem mogli biti vraćeni na posao, ali samo na ugovor o djelu i na ograničeno razdoblje. Koliko još, nitko službeno ne zna, kao ni što će biti s ostatkom djelatnika. Nemaju odgovora niti iz jedne službene institucije, a privremeni upravitelj "Hercegovačke banke" Nikola Fabijanić u rješavanju kadrovskih pitanja je nemoćan. Postoji mogućnost, iako nema službenu potvrdu da se djelatnicima banke koji su dobili otkaz iz prodaje njezinih nekretnina isplati neka financijska odšteta. "Mi ne znamo što sad, kamo krenuti, ima tu veoma kvalitetnih bankarskih stručnjaka koji ostaju bez posla, piše večernji list.

Kroz godine, točnije otkako je u banku uvedena privremena uprava, ukinuto je 200 radnih mjesta i sad je na kraju rješenje o otkazu dobilo 75 djelatnika. Ostale banke koje se nalaze također u financijskoj krizi neće primati nove djelatnike već i svoje nastoje smanjiti, tako da im daju povoljne otpremnine i rješenje o prijevremenom umirovljenju. Situacija je grozna i vidjet ćemo što će biti s nama", prepričavaju uznemireni djelatnici "Hercegovačke banke" koji se nadaju da će biti vraćeni na posao barem još nekoliko mjeseci. "Dobro je da se netko zanima o našoj sudbini iz medija, ali se bojimo da je prekasno da se nešto konkretno napravi", poručuju zabrinuti djelatnici banke.

Izmirenje dugovanja

Osim nekoliko milijuna maraka potrošenih novaca na plaće i troškove reprezentacije, privremena uprava Hercegovačke banke nije ništa napravila korisno za ovu nekada potentnu banku. Umjesto da banka bude kupljena, nakon toliko godina upravljanja objavljen je javni poziv da svi koji imaju potraživanja u Hercegovačkoj banci moraju do sredine ovog mjeseca o tome obavijestiti njezinog likvidacijskog upravnika Nikolu Fabijanića, a svi dužnici dug prema banci moraju izmiriti bez odlaganja. Agencija za bankarstvo Federacije BiH 12, srpnja ove godine oduzela je bankarsku dozvolu Hercegovačkoj banci, kada je i pokrenut njezin likvidacijski postupak.
Odluka je donesena jer nema potencijalnog investitora za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke.