Liječnik u HNŽ-u u prosjeku propiše 4454 recepta u jednoj godini

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr

U izvješću o privremenoj spriječenosti za rad do i više od 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 5% (145 doznaka više već u prethodnoj godini) i financijskih troškova po istima za 1% (12.581 KM) u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje broja izdanih doznaka zabilježeno je u DZ Ravno, DZ Konjic, DZ Stolac i DZ Neum, dok je pad broja izdanih doznaka zabilježen u DZ Čapljina i DZ Jablanica.

Razlog povećanja

Porast broja izdanih doznaka u izravnoj je vezi s izrazitim porastom broja oboljelih od malignih bolesti, rizika u trudnoći, korištenju bolovanja u svrhu njege člana obitelji, nedovoljnim stupnjem razvijenosti obiteljske medicine, kao i s velikom fluktuacijom liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, evidentan je blagi porast ispisanih recepata uz smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava. U 2018. godini Zavod je na lijekove s liste lijekova potrošio 12,447.492 KM, odnosno 205.155 KM manje u odnosu na prethodnu godinu. Potrošnja lijekova za kronične bolesti čini više od 85% ukupne potrošnje, a ostatak potrošnje uvjetovan je epidemiološkom situacijom i sezonskom pojavnošću bolesti.

Tijekom 2018. godine 82.238 osiguranika uzimalo je lijekove s liste, prosječno 13 recepata i 17 pakiranja u vrijednosti od 151 KM.

Prosjek kod liječnika

Prosječni ugovorni liječnik propisivač (liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti), kojih je u prethodnoj godini bilo 241, propisao je 4454 recepta s 5829 pakiranja lijeka u vrijednosti od 51.649 KM.

Lijekovi su se u 2018. izdavali u 66 ugovornih ljekarni. Prosječno je svaka ugovorna ljekarna izdala 16.261 recept s 21.286 pakiranja lijekova u vrijednosti od 188.598 KM. Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala u 2018. godini ukazuje na značajan porast ukupnog broja realiziranih odobrenja za 12,2% i broja korisnika za 10,5%, kao i neznatan porast iznosa financijskih sredstava za 0,2% u odnosu na 2017. godinu.

Ovakav rezultat potrošnje ortopedskih i drugih pomagala u izravnoj je vezi sa znatnim smanjenjem potrošnje po pojedinim pomagalima s jedne strane i kontinuiranim povećanjem potrošnje za pelene i intraokularne leće s druge strane.

Također, povećanje broja realiziranih odobrenja rezultat je stalne komunikacije nadležnih službi Zavoda s osiguranicima o njihovim pravima i mogućnosti izbora pri nabavi. U 2018. godini Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za potrebe liječenja osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije utrošio je 1,675.826 KM. Značajan dio ovih sredstava (180.994 KM ) utrošen je za usluge PET CT-a i u porastu je za 7,5% u odnosu na 2017. godinu.

Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a pokazuje kako je, u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, došlo do smanjenja broja izdanih uputnica za 10% i povećanje troškova za 7%. Analizirani podaci i dalje ukazuju na stalni porast broja oboljelih od malignih bolesti kojima se dijagnostika i liječenje ne može završiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije.