Kako je hercegovački franjevac jednim FB statusom podignuo prašinu i 'natjerao' TV kuće da razmisle koga reklamiraju

fra Mario Knezović, Kupres, Blidinje, fra Mario Knezović, Blidinje, Kupres

Hercegovački franjevac Mario Knezović izazvao je proteklih dana lavinu komentara na Facebooku jednom svojom objavom koja se ticala - skijanja.

Fra Mario je medije, i to u prvom redu one iz Hrvatske, prozvao da "o Kupresu i Blidinju šute, a o tuđim skijalištima su glasni".

- Zašto Kupres i Blidinje za većinu "hrvatskih" medija nisu atraktivna odredišta? Odgovora može biti više. No, potpuno je čudno da televizijske kuće iz Hrvatske šalju svoje reportere u inozemstvo i prave javljanja uživo, dok su vijesti o sjajnim skijalištima koja su nadohvat ruke, osobito u južnom dijelu države, šture i rijetke. Naravno, u pitanju je interes i biznis - napisao je fra Mario Knezović.

- Iz tržišne perspektive vlasnika, razumljivo je da će RTL, unatoč havariji i prijetnji za sigurnost skijaša, savjetovati Hrvatima da idu u njihova skijališta u Austriji, Njemačkoj itd. U tom detalju, ili nije detalj, vidimo koja je važnost i moć medija. Da su ti mediji u hrvatskim rukama, bilo bi drugačije i vjerojatno bi taj reporter bio u Kupresu ili Blidinju. Umjesto da ovih dana sve veće televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL) izvještavaju s Kupresa i Blidinja, oni odrađuju turističku promidžbu i sezonu za tuđe narode. Tu se nitko od njih neće pitati što će zbog toga Hrvati iznijeti novac van domovine, što ni jedna lipa od te potrošnje neće doći u hrvatsku privredu ili proračun. Na Kupresu i Blidinju piju se pića uvezena iz Hrvatske. Tu se pije hrvatsko pivo, toče se mnoga hrvatska vina, konzumiraju se hrvatski čajevi, jedu se hrvatski slatkiši itd. Ali što to zanima medije koji odrađuju posao za tuđi i svoj račun? - zapitao se svećenik, inače župnik u Kočerinu kod Širokog Brijega.

Prije toga posjetio je Kupres, a lani Blidinje i, kako je napisao, vidio je sjajna skijališta, divne uvjete, ažurnu poslugu, susretljive ljude, sigurnost i puno toga dobroga.

- Stoga, neka ovaj moj mali napis bude medijski prilog hrvatskim skijalištima u BiH. Dok ne shvatimo da su nam biseri nadohvat ruke, cijeloga života bezuspješno ćemo ih tražiti u tuđini - poručio je fra Mario u svojem postu, dobivši 1300 lajkova i potaknuvši brojne komentare, odreda pozitivne.

Sav taj odjek kao da je iznenadio samog autora, što nam je jučer i kazao u telefonskom razgovoru. Kaže da ga je na reakciju potaknula jedna od emisija RTL Direkta.

- Ja sam doktorirao medije i komunikologiju i znam o čemu govorim. Oni novinara šalju tamo gdje je pogibelj, on govori kako ponestaje hrane i ostaloga, ali isto tako zaključuje neka hrvatski skijaši tamo ostaju i ne otkazuju aranžmane. Ja znam da skijališta u BiH nisu usporediva s onima u Švicarskoj ili Austriji, ali mediji su tržište, novac. I da sam ja kao Hercegovac vlasnik RTL-a ili HTV-a, pa i ja bih pozivao ljude da ljetuju u Hrvatskoj, a ne u Anconi, Bariju ili ne znam gdje. Jednostavno je stvorena fama: ako nisi bio u Švicarskoj, Italiji... nisi uopće ni skijao - drži fra Mario Knezović i navodi primjer Austrije, koja nižim porezima i vaučerima potiče svoje državljane na odmor u domovini.

- Mi Hrvati iz BiH, kao i cijela ova zemlja, imamo minus u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom. Uvoz iz RH pokriven je našim izvozom tek nekih 20 posto! I sada vidite koji to još postoji interes da hrvatski državljani dolaze ovdje - njegova je računica.

Nakon svega, HTV je, slučajno ili ne, prošlog vikenda poslao svoju ekipu koja je odradila reportažu o Kupresu i Blidinju.

- To je dobar znak da je sve što sam napisao imalo smisla - zaključit će fra Mario.

Neka BiH ima koristi: Može i Jahorina i Bjelašnica

Fra Mario odbija bilo kakvu pomisao da je njegova objava imala neku nacionalnu ili, nedajbože, nacionalističku primisao.

- I ako bi me netko pitao, da mogu birati, hoću li pod istim uvjetima skijati na Jahorini (koju drže Srbi) i Bjelašnici (koju drže Bošnjaci) i u Austriji ili Švicarskoj, izabrao bih ova dva u blizini Sarajeva. Razlog: i od toga moj narod ima koristi jer se puno toga slije u novčanik osiromašenih stanovnika BiH - poručio je.

Slobodna Dalmacija