Jurišićevu tužbu protiv Vlade HDZ-a Županijski sud obacio

U odluci Županijskog suda ZHŽ-a, nakon što se ovim problemom iz proceduralnih razloga odbio baviti Ustavni sud Federacije BiH, stoji da se zahtjev dr. Zvonke Jurišića za zaštitu slobode i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom FBiH odbacuje kao neutemeljen, piše Večernji list. Ovom odlukom i konačno je završena politička trakavica koja je uoči općih izbora u BiH poslužila za različite vrste političkih razračunavanja, prijetnji ubojstvom te bacanjem eksplozivne naprave pred obiteljsku kuću predsjednika Skupštine ZH županije Zlatana Jurilja.

U objašnjenju koje je potpisao županijski sudac Mile Zeljko stoji da se podnošenje zahtjeva za zaštitu sloboda i prava zajamčenih Ustavom Federacije BiH, a na koje se pozivao Jurišić, obavlja sukladno primjeni odredbe Zakona o upravnim sporovima.

Sud Juršiću zamjera da, prema važećim pravnim propisima, nije formulirao svoju tužbu u kojoj se poziva na zaštitu sloboda i prava pojedinaca zajamčenih Ustavom. Nadležni sud će odlukama odbaciti tužbu u svakom stadiju postupka (čl. 25 st. 2 Zakona o upravnim sporovima), između ostalog, ako utvrdi da je očito da se upravnim aktom koji se tužbom osporava ne dira u pravo tužitelja ili njegov izravni osobni interes temeljen na zakonu, stoji u pravnom zaključku Županijskog suda. Premda se bivša koalicijska vlast HDZ-a 1990., HSP-a i NSRzB-a pozivala na informaciju da su zastupnici nepovjerenje Jurišićevoj vladi iskazali preko zastupničkog mandata koji je dobio zastupnik Marin Granić, Županijski sud je takvu tvrdnju odbacio.

U zaključku Županijskog suda stoji da je mandat zastupnika Marina Granića počeo teći danom potpisivanja izjave o prihvaćanju mandata, a uvjerenje osobama koje su dobile mandat na svim razinama neposrednih i posrednih izbora u BiH izdaje Središnje izborno povjerenstvo, nakon što osoba potpiše izjavu kojom prihvaća mandat, a u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Prema ocjeni Županijskog suda, izglasavanjem nepovjerenja Vladi Zapadnohercegovačke županije, stoji u na kraju zaključka suda, nije dovedeno u pitanje ni jedno od temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina na koje se bivši premijer Vlade Zvonko Jurišić pozivao. Spomenimo, kriza vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji izbila je 4. kolovoza ove godine, kad je 12 zastupnika izglasalo nepovjerenje Jurišićevoj vladi.