Jurišić i Lijanovići ostavili dug od 46 milijuna maraka

HSP HB, Zvonko Jurišić, ZHŽ, dug, HSP BIH, udruge, Zvonko Jurišić, istraga, MUP ZHŽ, platformaši, vlast, Vijeće ministara, proračun zhž, Vlada ZHŽ, Zvonko Jurišić, HSP BIH, reket, Ante Krajina, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, HSP BIH, mediji, HSP BIH, HSP BIH, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Živko Budimir
Ne moraju strahovati za posao, ali bi zbog nestašice novca u županijskoj blagajni mogli ostati bez plaća više mjeseci, piše slobodna dalmacija.

Zbog toga je predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić ovih dana sazvao sastanak ravnatelja svih škola kako bi im ministar znanosti i školstva Mario Bušić i ministar financija Radoslav Luburić priopćili teško financijsko stanje Županije.

Ministar Luburić je ravnateljima podijelio tekst o stanju financija u kojemu, među ostalim, piše da ukupni dug iznosi 45,8 milijuna maraka. Samo po rješenjima Porezne uprave ZHŽ koja se odnose na neplaćene poreze i doprinose iz 2008. i 2009. godine, na naplatu čeka 10,8 milijuna maraka. Dug prema dobavljačima iznosi 9,4 milijuna KM, za kratkoročne kredite 2,6 milijuna, za dugoročne kredite 11,3 milijuna, za neizmirene poreze i doprinose 21,2 milijuna maraka, za ostale obveze 1,5 milijuna, za srednje škole 582.000 maraka, za MUP 755.000 maraka i za ministarstva, upravu, sudstvo, zavode 667.000 maraka, te za topli obrok i prijevoz 517.000
maraka.

Ukupni mjesečni prihodi ZHŽ iznose 5,2 milijuna maraka, a obveze 4,6 milijuna maraka. To znači da za ostalo (branitelje, socijalnu skrb, porodiljske naknade, poticaje, sveučilište, jednokratnu pomoć, sudstvo, kulturne i sportske ustanove) ostaje tek 600.000 maraka.

- Upravo smo danas osigurali plaće za prosinac - rekao je predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić. Ali ako bi došlo do prisilne naplate dugova, onda bi svi zaposlenici mogli ostati više mjeseci bez plaće.

- Naš dug dostiže iznos od 46 milijuna maraka, taman kolike su godišnje plaće 2200 zaposlenih. Situacija je teška, ali ćemo se boriti da je prevladamo.

Kako su nastali toliki dugovi i tko je odgovoran za njih?

- Tko drugi može biti kriv nego Vlada. A prethodna Vlada, kojoj su na čelu bili Jurišić i Lijanovići, ponašala se kao pijani milijarder. Trošili nemilice na sve i svašta. No, da nisu bili baš pijani, pokazuju njihova obiteljska gospodarstva koja su u njihovu mandatu znatno narasla. Za to vrijeme dopustili su da su praktično svi zaposlenici radili na crno.

Čak inspektori i policajci, jer im nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Tako sada na to ime Županija duguje više od 21 milijun maraka. Sramota, jer naša županija nije baš sirotinjska. E, sada bi taj dvojac Jurišić - Lijanović upravljao Federacijom i državom u koaliciji sa SDP-om. Mašala! - kaže Ćosić za Slobodnu dalmaciju.