Jela Ljubić: Vojnici Armije naredili su nam da moramo gledati strijeljane muškarce u Trusini. Bilo je grozno

Jela Ljubić je tijekom svjedočenja kazala da se 16. travnja 1993. godine, sa ženama i djecom iz sela Trusina (općina Konjic), nalazila u blizini mjesta strijeljanja muškaraca u zaseoku Gaj, ali da sama ubojstva nije vidjela.

"Čuli su se pucnji, rafali. Pobili su ih, pa su nas vojnici odveli da to vidimo. Vidjeli smo tijela ubijenih, grozno smo se osjećali", prisjetila se svjedokinja Ljubić.

Ljubićeva je trebala svjedočiti pod pseudonimom H, ali je, noć prije davanja iskaza, Vesni Budimir, tužiteljici Tužiteljstva BiH, rekla da odustaje od zaštite identiteta, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Za ubojstva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. travnja 1993. godine terete se Mensur Memić, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Stožeru Vrhunskog zapovjedništva ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica", sudjelovali u napadu na Trusinu i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik zapovjednika odreda "Zulfikar". Optuženi Ališpago, bivši zapovjednik istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji sudjelovali strijeljanju.

Ljubićeva je kazala da je ujutro 16. travnja 1993. otišla u kuću sestre sa dvoje maloljetne djece jer je čula pucnjavu, zbog čega je bila u strahu. Njezin suprug Stipe, kako je rekla, u jutarnjim satima je otišao na položaj iznad Trusine.

Prema iskazu svjedokinje, u kuću njezine sestre su ubrzo ušli njoj nepoznati vojnici, osim jednog, kojeg je prepoznala kao "Zaimovog sina" te je u sudnici pokazala na optuženog Senada Hakalovića. Dok je nekoliko vojnika pretresalo kuću, "Zaimov sin" je, kako je rekla svjedokinja, bio na kauču.

Ljubićeva je kazala da je nekoliko žena s djecom, po naređenju vojnika, otišlo u zaseok Gaj, gdje su smješteni u jednu kuću, kod koje se kasnije dogodilo strijeljanje.

"Rekli su da će zapaliti kuću i pobiti nas. Između sebe su se prepirali hoće li nas pobiti. Jedni su bili za, a drugi protiv", kazala je svjedokinja. Ljubićeva je dodala i da nije poznavala te vojnike.

Na mjestu gdje su bili postrojeni muškarci Ljubićeva, kako je rekla, nije vidjela svog supruga. Kazala je da je ubrzo saznala da je on ubijen u njihovoj kući zajedno s još jednim mještaninom.

Svjedokinja je kazala da je, osim strijeljanih muškaraca, u Trusini na ulici vidjela tri mrtva starija muška tijela.

Ova svjedokinja će sa davanjem iskaza nastaviti 28. studenoga ove godine.

Birn Justice Report