Jedno njemačko dijete vrijedi kao 16 djece u Hercegovini

doplatak za djecu , djeca, doplatak

Iz Centara za socijalni rad u HNŽ-u ovih dana pozivaju roditelje, koji to već nisu učinili, da obnove dokumentaciju za dječji dodatak do 31. listopada. Dječji dodatak u HNŽ-u imaju one obitelji koje po članu obitelji imaju ispod 133 marke.

Dakle, kako smo ranije i pisali, četveročlana obitelj s primanjem preko računa u iznosu od 560 maraka nema pravo na dodatak, jer im prihod po članu obitelji ispada 140 maraka. Em što obitelji s 500-600 maraka nemaju pravo na dodatak, što je suludo, iznos od 25 maraka je posebna priča. Koliko je on mizeran najbolje se vidi ako BiH usporedimo sa razvijenim zemljama.

U Njemačkoj dječji dodatak iznosi oko 400 maraka, što u nas možete dosegnuti jedino u slučaju da imate 16-toro djece. Socijalna prava jedan su od glavnih razloga što mlade obitelji s djecom napuštaju svoje domove u Hercegovini. Majka s nekoliko djece u Njemačkoj ostvaruje veća prava primanja nego ona koja je ovdje uposlena u najboljoj tvrtki.

Županijska vlast nedavno je vratila jednokratnu pomoć majkama u iznosu od 400 maraka, te nezaposlene rodilje pomaže pola godine u visini jednog njemačkog dječjeg dodatka.

Čule su se i nerealne poruke kako će to potaknuti rađanje i mijenjanje crne nam demografske slike.

K.P.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/mostar/vratili-na-staro-svim-majkama-po-400-jednokratno-o-dodatku-niko-nista-172957