Jak vjetar stvara sniježne nanose na cesti Šuica-Livno-Kamensko

Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolnik,

U Bosni i Hercegovini su na snazi zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padaLina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema iz BIHAMK-a vozačima skreću pažnju da ne zaborave postaviti sigurnosni trokut. Snijega na kolniku ima na putevima u centralnim, istočnim i zapadnim krajevima BiH, kao i preko pojedinih planinskih prijevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na cestama: Šuica - Livno - Kamensko, Ripač - Vrtoče i Kazanci - Bosansko Grahovo - Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja.

Zbog snijega na kolniku usporeno se prometuje na cestama: Priluka - Glamoč - Mrkonjić Grad, Olovo - Kladanj, Sarajevo - Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji -Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolnik, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica - Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi - Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

11.01.2019 u 08:37