Jadransko-jonska autocesta prolazi kroz Hercegovinu

autoput, autocesta, autocesta, Hercegovina, autocesta, koridor 5c, Hercegovina, Vrgorac, autocesta, dalmatina, Mijat Stanić , referendum, Inicijativu za referendum, Ne damo naše autoceste, gradnja koridora Vc, Koridor Vc, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama

Iako je u posljednje vrijeme bilo raznoraznih spekulacija kako će ova autocesta ići Jadranskom obalom i kroz našu zemlju proći samo kroz Neum, Vidović nam je potvrdio kako je postignut dogovor i s Hrvatskom i s Crnom Gorom da ona kroz našu zemlju prođe u dužini od 100 kilometara.
Interes za BiH

- Vijeće ministara prije nekoliko dana donijelo je odluku da se dio sredstava od treće generacije telekomunikacijskih usluga preusmjeri za izradu studijsko-projektne dokumentacije za JJA Počitelj-Neum-Trebinje-granica s Crnom Gorom. Odobrena su sredstva u visini 2,5 milijuna eura, rekao nam je Vidović. S obzirom da su sredstva već odobrena već mogu početi razgovori s projektnim kućama radi izrade dokumentacije.  Studijsko-projektna dokumentacija, kako navodi ministar, već ima neke nacrtne elemente ali svoje prave obrise dobit će nakon završetka cjelokupnog posla. Vidović je naglasio kako još uvijek postoji potreba za administrativnim odlukama Vijeća ministara i entitetskih Vlada da se JJA proglasi od interesa za BiH.  
- Dio ove autoceste nadovezao bi se na Dalmatinu, a iz naše zemlje izašao u Crnu Goru. S obzirom na to kontinuirano se vode razgovori s Hrvatskom i Crnom Gorom mogu kazati da postoji strateški interes svih uključenih zemalja za ovaj projekt, kaže Vidović. S obzirom da je Hrvatska već uvelike izgradila Dalmatinu, Crna Gora krenula u realizaciju plana gradnje autocesta sada je na potezu naša zemlja pa bi bilo od krucijalnog značaja da se ubrza cjelokupni proces kako bi što prije počeli radovi.

Značaj autoceste

Iako autocesta sama po sebi ima ogroman značaj za svaku zemlju, dodatnu težinu JJA dobiva činjenicom da će se upravo u našoj zemlji križati s koridorom Vc. S obzirom da koridor Vc prolazi kroz Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a JJA kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku jasno je da bi upravo naša zemlja postala jednom od središta prometa u ovom dijelu Europe. Sama JJA proteže se od sjevera Italije (Trst), do juga Grče (Kalamata), a duga je približno 1100 kilometara. Vrlo je važno da će ova autocesta proći uvelike nerazvijenim dijelovima istočne Hercegovine, pa je njezin značaj neprocjenjiv.

Početak gradnje

Rudo Vidović smatra kako je Jadransko-jonska autocesta od velikog interesa za našu zemlju. Na tu temu nedavno je održao i sastanak s crnogorskim kolegama gdje se razgovaralo o otklanjanje svih prepreka za početak gradnje autoceste. Vidović smatra kako se najnovijim administrativnim odlukama napravi korak naprijed te u tom smjeru treba i nastaviti.

dnevni list