Jabuke iz Hercegovine našle put i do egzotičnih destinacija - Maldiva

jabuke

Kvalitetan materijal

- Tendencija širenja nasada se nastavlja i u sljedećem razdoblju, kao i dosad. Veliku pozornost posvetili smo izboru kvalitetnog sadnog materijala koji smo, svakako, usuglasili sa potrebama tržišta, ali i nadolazećim svjetskim trendovima kada je u pitanju svježe voće.

Odabir sorti se vršio, naravno, i u skladu s klimatskim uvjetima Popova polja, čime dobivamo kvalitetan proizvod. Sadni materijal uvozimo većinom iz Francuske, Italije i Nizozemske - rekao je za eKapiju Dragiša Bašić, rukovoditelj Sektora za proizvodnju voća u Popovu polju. Ovih je dana u tijeku sezona berbe trešanja, a po njoj su prepoznatljivi kako na lokalnom, tako i na regionalnom tržištu pa se gajbe pune nekim od najkvalitetnijih svjetskih sorti koje imaju u nasadima, a to su kordia, carina, regina, pise Vecernji list BiH.

- Ni po čemu ne zaostaje ni sortiment jabuke, naravno, gdje uspijevamo prvi u regiji brati jabuku sorte gala, koja je izvanredne kvalitete - ističe Bašić te ne krije zadovoljstvo što najveći dio proizvodnje u Popovu polju ide prema izvozu u zemlje Europske unije - Nizozemsku, Italiju, Hrvatsku, u Rusiju i u zemlje okružja, ali i na egzotične destinacije, od kojih su jedna i Maldivi. Broj zaposlenih varira, a najveći je u sezoni berbe, kada angažiraju i do 300 ljudi dnevno. No, žali se Bašić kako je svakim danom ponuda kvalitetne radne snage je sve manja i to je jedan od gorućih problema, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i u ostalim granama.

Stalno usavršavanje

- Stalno usavršavanje i nadogradnja znanja i vještina nužna je mjera uspješna poslovanja i zato radimo na edukaciji kadrova, a ako je nužno, i na angažiranju dodatnih konzultanata - zaključuje Dragiša Bašić, rukovoditelj Sektora za proizvodnju voća u Popovu polju.