Uključivanje većeg broja vatrogasaca u Jablanici ne bi imalo efekta

"Čuo sam se s ljudima iz Uprave za Civilnu zaštitu Sarajevske županije u subotu i rekao sam im kako nije potrebno uključivati veliki broj vatrogasaca. Vatrogasci u punom sadržaju i ulozi na ovakvom terenu kakav imamo ovdje ne mogu dati veći efekt budući da ne mogu djelovat ni vozilima ni šmrkovima", komentirao je Nezirić izjavu šefa Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriza Brkovića kako su u Civilnoj upravi Jablanica odbili pomoć Županijske uprave Civilne zaštite Sarajevo.

Kada je u pitanju zamjena ljudstva, u pomoć nam stalno priskače lokalno stanovništvo, pa nam ni tu ne bi imali što pomoći", objasnio je Nezirić razloge odbijanja pomoći Uprave Civilne zaštite Sarajevo.

Po njegovim riječima, požar se prethodnih dana proširio i na prijevoj Rečice između jablaničke i konjičke općine, pa vatrogasci, planinari i lokalno stanovništvo pokušavaju stvorit koridor-tampon zonu radi lakše obrane od daljeg širenja požara.

"Prisiljeni smo samo ujutro djelovat s helikopterima Oružanih snaga BiH jer oni imaju ograničeno vrijeme djelovanje, a i s porastom temperatura ne mogu puno pomoći, pa nastavljaju djelovati u večernjim satima, kad temperature opadnu. U međuvremenu se od temperatura požar razbukta, pa se vrtimo stalno u krug", konstatirao je Nezirić.

On je još jednom istaknuo kako se bez kontinuiranog djelovanja i pomoći iz zraka požar ne može ugasiti.

Fena