Požari na Prenju i Čvrsnici prijete putu M17

Hum, požar, požari, požar, vatrogasci, Prenj, Čvrsnica, požar, požari
...no požari nisu ugašeni, a uslijed visoke temperature, koja je u poslijepodnevnim satima dosezala 40 stupnjeva, situacija je pogoršana, javlja Fena.

Uz pomoć helikoptera uspjelo se zaustaviti nadiranje požara u gustu šumu u blizini vrha planine, ali se požarna linija spustila niz strminu prema podnožju, priopćeno je iz Županijskog operativnog centra Civilne zaštite.

Oko 1 sat noćas izvršeno je motrenje požarišta Plasa, te je konstatirano da se požarna linija spušta u pravcu željezničke pruge i magistralnog puta M-17. Ako se nastavi daljnje divljanje požarnih linija, vrlo brzo može doći do ugrožavanja sigurnosti željezničke pruge i magistralne ceste M-17, a sa druge strane bio bi ugrožen veći kompleks borove šume - endemske vrste munika.

U tom slučaju bilo bi nemoguće iznijeti se s vatrenom stihijom, koja bi ugrozila velike šumske površine, navodi se u priopćenju. Iz Operativnog centra Civilne zaštite Jablanica traže da se što prije pošalje pomoć i da dva helikoptera što prije nastave s djelovanjem.

U općini Stolac i dalje je aktivan požar na Habatnici i Košćeli, gdje gori šuma i nisko raslinje, dok su u općinama Mostar i Čapljina u protekla 24 sata vatrogasci intervenirali ukupno šest puta i ugasili šest manjih požara.