Potresno svjedočenje Anđe Žarić o ratnom zločinu nad Hrvatima u Jablanici

Potres
AFP
Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, prva svjedokinja Županijskog tužiteljstva u Mostaru ispričala je da je u zaseoku Krkača pogođen njen stric.

"Bili smo u prizemlju kuće. Pošto je bilo ljeto i vruće, svi su prozori bili otvoreni. Otišla sam do prozora u kuhinji da vidim šta se dešava i vidjela Škampu kako otvara moju štalu. U jednoj ruci je držao pušku na gotovs, a drugom je otvarao vrata od štale", kazala je svjedokinja Anđa Žarić.

Ona je navela da su tad u kući bili njen stric Ivan Žarić sa šest članova porodice, uključujući troje malodobne djece, te Ankica Matić.

"Rekla sam svojima šta sam vidjela. Stric je bio šokiran, rekao je da će uzeti pušku i pucati. Puške u kući nije bilo. Tad se on popeo na krevet da bi bolje vidio i onda smo čuli prasak. Stric je pao i rekao: ‘Pogodi me Škampo'," prisjetila se Anđa Žarić.

Optužnica tereti Škampu da je, kao pripadnik 44. brigade Četvrtog korpusa ABiH 28. 07.1993. godine u mjestu Doljani, zaselak Krkača, ispalio tromblonsku minu u kuću Ivana Žarića.

Žarić je od zadobijenih povreda nakon tri dana preminuo.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Pranjić, svjedokinja Žarić je rekla da niko od muškaraca, koji su tad bili u kući, nije bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dodala je da je njen rođak Ante Žarić bio u HVO-u, ali da tad nije bio u kući.

Na pitanje braniteljice optuženog Jasmine Marić da li je sigurna da je tog dana vidjela Sabita Škampu, svjedokinja je odgovorila da optuženog poznaje od ranije, jer su se viđali svako jutro u autobusu, samo što je sad stariji.

I svjedokinja Ankica Matić opisala je šta se događalo u kući kad se začula pucnjava.

"Neko od ukućana je rekao da Škampo ulazi u štalu. Moj tata je potrčao da vidi. To je bila glupost, jer sam i ja mogla biti pogođena, mene je okrznuo geler. On se popeo na trosjed. Trajalo je sekund, detonacija je bila zaglušujuća. Pao je, uhvatio se za trosjed, prihvatile smo ga Anđa i ja i čini mi se da je rekao ‘Pogodi me Škampo'," prisjetila se Ankica Matić.

Treća svjedokinja Tužilaštva Mira Žarić potvrdila je da je vidjela strica Ivana Žarića kako ulazi u sobu i kaže da ga je pogodio Škampo.

Svjedok Matan Žarić, koji je bio u HVO-u, posvjedočio je da je tog dana s planine vidio da gore štale u Doljanima, te da je "poginulo više od 40 mještana hrvatske nacionalnosti".

Nastavak suđenja zakazan je za 22. 10., prenosi Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

fena