Obilježena 25. godišnjica masakra 39 Hrvata u Hercegovini

Doljani, stipića livada
... na Stipića livadi iznad Doljana, obilježena 25. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila, prenosi djaka-city.com

Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan franjevačkog samostana Rama-Šćit, na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici vlasti i stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora.

Prije početka svete mise brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a, koje je predvodila dopredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević, uz druga izaslanstva, položilo je vijenac i upalilo svijeću na spomen obilježje.

Pripadnici Armije BiH su 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirali, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.