Na Blidinju vikendom uživaju tisuće turista

blidinje
...na ovim kućama govore o sve većem boravku gostiju. Na Blidinju živi tek 22 ljudi, ali turista je jako puno. Vikendica ima preko 600, donosi Naša TV.

Privlači ih skijalište

Za jedan vikend tijekom zime Blidinje posjeti preko 4.000 turista. Preciznih podataka nema, to su uglavnom brojke do kojih su došle nevladine organizacije. Goste najviše privlači skijalište - četverosjed, mala staza, škola skijanja, noćno skijanje kao i sanjkalište. Ali i oni koji nisu ljubitelji skijaških sportova, vrlo rado dolaze kako bi udisali čisti zrak i uživali u snježnoj idili. „Prije 16 godina prvi put sam došao na Blidinje. Od tog dana kad sam kročio na ovo mjesto više se nisam odljubio od njega, čak sam i kuću napravio. Svaki vikend bi dolazio da mi dozvoljavaju poslovne obveze", poručuje Damir Rakić iz Makarske. „Na Blidinju mi se najviše sviđa priroda, snijeg, ljudi, sve." Kaže Ana Ćavar iz Širokog Brijega. „Velika je zainteresiranost za školom skijanja. Nakon sat vremena obuke, većinom svi proskijaju, ali to ovisi uglavnom o volji", kazao nam je Antonio Vukoja, instruktor u školi skijanja.

Najčešće dolaze iz Dalmacije

Najčešći turisti su iz Dalmacije. Ali Blidinje je prepoznato i puno dalje od Hrvatske. „Imamo web adrese tako da je Blidinje prisutno u cijelom svijetu. Tako smo prošle godine imali goste čak iz Dubaija. Često dolaze i planinari iz Slovačke, Češke i iz drugih krajeva. Oni vide Hajdučka vrata na internetu kao i druge znamenitosti Blidinja, odnosno Čvrsnice", poručuje Zdenko Kutle, ravnatelj parka prirode Blidinje. Dužina velike skijaške staze je 1.200 metara. U podnožju skijališta brojni skijaši čekaju da se četverosjedom zapute na vrh. Uživanje u predivnom pogledu na Blidinje iz 'ptičje perispektive' na ovoj žičari traje oko 10-ak minuta. Kako bi se ove ljepote predstavile i drugima širom svijeta, osnovana je Udruga „Visit Blidinje". „Cilj udruge je okupiti sve turističke djelatnike, proizvođače i ugostitelje s Blidinja u jednu udrugu kako bi zajednički radili na očuvanju parka. Blidinje je uglavnom orijentirano na zimski turizam, ali u zadnje vrijeme pojavili su se novi projekti i sadržaji kao što su panoramsko i terensko jahanje kroz park, biciklističke ture, turistički obilasci, a ubrzo bi trebali realizirati i vožnju kajacima po jezeru" poručuje Tomislav Zelenika, mještanin Blidinja i član Udruge 'Visit Blidinje'.

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje, sa svojih 1.300 metara nadmorske visine, te krajolicima na kojima žive mnoge endemske biljne i životinjske vrste, od kojih je najpoznatija bor munika ima jako dobru turističku perspektivu. Stoga će se sadržaj na Blidinju obogatiti kako bi se turisti zadržali što duže. Na dnu skijaške staze radi se hotel s bazenom. A od iduće godine trebali bi proraditi i topovi za umjetni snijeg. Turisti vole reći tko je na Blidinju zanoćio nije ostao nenaspavan, niti se onaj tko je tu ručao vratio gladan. U ugostiteljskim objektima njeguju se recepti iznikli iz duge tradicije ovih prostora. „Gosti najčešće naručuju jela kao što su pura s lučnicom, uštipci, kupus, tepsija ispod sača, razne vrste domaćeg mesa na različite načine", kaže Marija Vukoja, direktorica ugostiteljskog objekta. Park prirode Blidinje podijeljeno je između pet općina i tri županije. Može se doći iz pravca Tomislavgrada, Jablanice, Prozora i Posušja. Udaljeno je oko dva sata od Jadranskog mora. Takva pozicija idelna je za posjetu u svim godišnjim dobima bilo da se zimi želi skijati ili ljeti uhvatiti hlad pred velikim vrućinama između velebnih planina Čvrsnice i Vrana, prenose domaći mediji.