Kanaderi iz Hrvatske završili djelovanje u Jablanici

Prema posljednjem odobrenju Vlade RH, kanaderi su završili 30 sati odobrenog rada, pojasnio je u izjavi za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih proračunskih sredstava iz rezervi proračuna BiH, a kanaderi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade.

"Oružane snage BiH djeluju u istim kapacitetima i mogućnostima i rade na terenu koliko uvjeti dozvoljavaju. Ministarstvo sigurnosti nema podataka da su u okviru Federacije BiH ili međuentitetske suradnje došla dodatna vatrogasna pojačanja, koji bi djelovali direktno na požar na terenu", rekao je Agić.

Stožer CZ HNŽ: Nema razloga za proglašenje prirodne nesreće

S obzirom na jako mali broj vatrogasaca i trenutne negativne vremenske okolnosti, Agić je istakao da se može očekivati da se požar nastavi širiti. Sve su analize pokazale da se mora uključiti veći broj vatrogasaca, te je Agić pozvao nadležne institucije Hercegovačko-neretvanske županije i FBiH da djeluju sa većim brojem vatrogasaca.

Požari oko Jablanice i dalje se ne smiruju, a prijete i putnoj komunikaciji, potvrdio je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić. U području Donje Jablanice situacija se zakomplicirala, jer je porastom temperature došlo do širenja požara.

"U ovim trenucima čitava kotlina je zavijena jakim požarima. Ukoliko dođe do eskalacije požara, može postati upitna i sigurnost odvijanja prometa. Požar se jednim dijelom nalazi i na strmim padinama iznad magistralnog puta i željezničke pruge", rekao je Nezirić.

I požar u predjelu Prenja napreduje od jučer u popodnevnim satima prema Prenju. Dim je gust, te se sa jablaničke strane ništa ne vidi.

"Prema informacijama ljudi sa terena, požar ima jako žarište sa jedne i druge strane brda. Požar prijeti da se popne i na obronke Prenja, i ako se požar popne na prevoj između jablaničke i konjičke općine, može lako da prodre u dubinu i da ugrozi sela poput Idbara, te da se proširi i dalje", kazao je Nezirić.