FOTO/VIDEO  Izvješće s mise za hercegovačke studente i prijatelje u Dubravi

misa, zkhs, Zagreb
Svečanom euharistijskom slavlju u Crkvi Bezgrešnog Začeća BDM u Dubravi u nedjelju, 21. listopada prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi.

Obraćajući se hercegovačkim studentima na privremenom boravku u Zagrebu, predvoditelj mise fra Jozo Zovko u propovijedi je potaknuo sve da se zapitaju što su to sa sobom donijeli u veliki grad. Ispričao je priču o mladim hrvatskim rudarima koji su otišli u Ameriku u potrazi za boljim životom, obećavajući da će se vratiti u svoj zavičaj, a obično to nisu činili jer ih je novac pokvario.

Međugorski župnik u vrijeme Gospinih ukazanja 1981. povukao je paralelu i sa Zagrebom, istaknuvši kako današnja mladež sve više zatomljava vjeru u svakodnevnom životu.

"Idem u Zagreb pa ću se vratiti kući... U vrlo malo slučajeva je tako. Idem u Zagreb, ali s čim? Što bi djed rekao: Sine, gdje ti je krunica? Sine, što si uradio od nedjelje? Unuče drago, gdje si stavio Dan gospodnji?", rekao je fra Jozo upozorivši studente kako nas noćni život, ples, igra i zabava nerijetko udaljuje od molitve, a vlast je obezvrijedila nedjelju u njenom kršćanskom smislu.

"Braćo i sestre, veliki grad je i velika zamka, velika obmana i veliko gubilište. Koliko je mladih ljudi došlo s ambicijom, a zapeo je davno negdje na putu? Gdje bi tebe djed uputio, da li u takav lokal ili ovdje u crkvu? Ovdje smo mi, naši fratri. Ovdje je naša međugorska Gospa, tamo je naš Sveti Ante. Ovdje vas čekaju vaši sveci i fratri jer ste vi naši i mi nismo došli tek tako", dodao je pozvavši sve da svjedoče svoju vjeru molitvom i slavljenjem nedjelje u crkvi.

Nakon mise održan je svečani domjenak na kojem je nastupila folklorna sekcija ZKHS-a s hercegovačkom izvedbom linđe.

Pozdravni govor uputio je fra Draženko Tomić blagoslovivši hranu i piće, a prisutnima se potom obratio prof.dr.sc. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, uglednik koji korijene vuče iz Posušja.

"Raditi, raditi i samo raditi. Učiti, učiti i opet učiti. Ništa nam ne pada s neba kao mana. Istina, Bog nam pomaže, Bog je tu da nas ohrabri, ali - ako mi nećemo učiti - onda neće ni Bog tu sudjelovati. Ne dozvolite da vaši doma možda i zaplaču jer niste obavili ono po što ste došli u Zagreb", rekao je Jukić studentima istaknuvši kako ničega u njegovu životu ne bi bilo bez Božje pomoći.

Program koji je vodila Iva Jukić završio je predsjednik kluba Mate Kovač kratkim obraćanjem.

"Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i što taj broj ne pada, unatoč nekim drugim pokazateljima koji govore da nas je tu na neki način sve manje", rekao se Kovač zahvalivši se sponzorima, među kojima su najveći franjevci u samostanu u Dubravi. Pozvao je sve brucoše i druge studente da se priključe radu kluba jer će im to pomoći u poslovnom i svakom drugom planu.

Josip Tolić | zkhs.hr