Izmještaju brojila da bi smanjili krađe struje u Hercegovini

stup

... projekta izmještanja električnih brojila izvan kuća. U razdoblju 2011. – 2013. korisnicima električne struje EP HZ HB izmješteno je približno 12.000 mjernih mjesta postojećih potrošača, te je izrađeno približno 6000 mjernih mjesta novih potrošača."Navedena mjerna mjesta izmještena su ili novoizgrađena na granici s javnom površinom, ili na stup niskonaponske mreže, izuzetno mjerno mjesto može se postaviti na fasadu objekta", navode iz EP HZ HB za Večernji list.

Nadalje ističu da izmještanje mjernih mjesta prati ugradnja elektroničkih brojila koja se daljinski očitavaju i kontroliraju. Trenutačno se daljinski očitava više od 35.000 kupaca iz sustava EP HZ HB. Pored toga što je na ovaj način olakšano, kako očitačima brojila tako i korisnicima, rezultat ovog projekta je i smanjenje gubitka električne energije.

"Rezultat je provedbe projekta na izmještanju mjernih mjesta smanjenje gubitaka električne energije za 3,5% u razdoblju 2011. - 2013. ", navodi se iz EP HZ HB. Ističu i kako je jedan od važnijih ciljeva izmještanja mjernih mjesta smanjenje gubitaka električne energije, što se prvenstveno odnosi na smanjenje neovlaštenog trošenja električne energije.

Projekt na izmještanju mjernih mjesta provodi se u svim organizacijskim cjelinama iz sustava JP Elektroprivreda HZ HB dok je intenzitet veći na područjima gdje su izraženi gubici električne energije.

Konkretno, predmetna aktivnost se trenutačno provodi sa značajnijim intenzitetom na sljedećim područjima: Mostar, Čitluk, Ljubuški, Posušje, Grude, Široki brijeg, Tomislavgrad, Livno, Vitez i Nova Bila. Kada je u pitanju krađa električne energije iz EP HZ HB ističu da tu prednjači Ljubuški.

"S obzirom na broj otkrivenih neovlaštenih potrošnji jedan od istaknutijih organizacijskih dijelova je svakako Pogon Grude dok se unutar njega ističe poslovnica Elektro-Ljubuški", naveli su iz EP HZ HB za Večernji list. Iz ovog javnog poduzeća, pak, nisu mogli reći kolika su sredstva potrebna za realizaciju ovoga projekta.

"Prema iznesenim podacima za referentno razdoblje 2011. - 2013. vidljiva je dinamika provedbe projekta na izmještanju mjernih mjesta što prvenstveno ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima za nabavu brojila te ostalog potrebnog materijala i opreme.

Stoga je vrlo teško precizirati kolika su potrebna financijska sredstva za realizaciju projekta u konačnici. Zacrtana je dinamika realizacije projekta kraj 2020. Tako je u 2014. planirano izmjestiti više od 6000 mjernih mjesta", navode iz EP HZ HB.