Istražuje se mogućnost prebacivanja dionice autoceste na desnu stranu Neretve

autocesta
...Zvirovići-Počitelj (most), nakon što od 2014. godine, kada je raspisan natječaj i izabran izvođač, nije urađeno ništa na spomenutoj dionici, iako su osigurana sredstva u iznosu od 200 milijuna KM.

"Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ja smo nedavno bili na sastanku s direktorom Direkcije Europske investicione banke (EIB) u Luksemburgu. Razgovarali smo o budućnosti projekta na dionici autoputa Zvirović-Počitelj (most). S obzirom na to da cijeli projekt stoji već tri godine to smo željeli riješiti. Trenutno banka ne plasira svoja sredstva, a ne možemo ni angažirati izvođača radova. Iz EIB-a su nam jasno poručili da, dok njihov tim ne završi kompletnu evaluaciju projekta, čija je vrijednost 200 milijuna KM, oni nisu u mogućnosti dati nam odobrenje za nastavak ovog projekta. Imali smo mogućnost birati, da čekamo još tri ili četiri mjeseca na njihovu analizu ili da se dogovorimo da Autoceste FBiH ponište natječaj i da idemo u raspisivanje novog natječaja po brzoj proceduri", kazao je za Klix.ba vršitelj dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Pronađen je zajednički model, da se poništi stari i raspiše novi natječaj.

"Najkasnije 1. kolovoza trebamo potpisati ugovor s izvođačem radova za dionicu autoputa Zvirović-Počitelj (most). Sporno je bilo što je bivši v. d. direkora Autocesta tražio da se poništi "No objection" za dionicu Lot2. Od toga je krenula procedura ispitivanja stručnjaka iz EIB-a. Zadovoljni smo jer smo izabrali najbolje rješenje", rekao je Terzić i dodao da je novac osiguran i da je završena eksproprijacija zemljišta.

Tijekom prošle godine poduzeće Autoceste FBiH nije izgradilo nijedan kilometar autoputa na Koridoru Vc, a Terzić naglašava da postoji nekoliko problema i u vezi s ranije započetim projektima.

"Od preuzimanja dužnosti imam obvezu rješavati obveze koje su započete prije mene, obveze koje su aktualne i one obveze koje planiramo. Od projekata koji su započeti trenutno imamo veliki problem s dionicom Kravica-Zvirovići, radovi za tu dionicu su predati u rujnu 2014. godine, ugovarač je konzorcij OHL i Niskogradnja Laktaši. Međutim tu je ostalo previše neriješenih i otvorenih pitanja, a imamo i mnogo žalbi", istaknuo je Terzić.

Trenutno su aktivni radovi na pripremi za početak radova za dionicu Svilaj-Odžak (druga faza), za što je osiguran novac u iznosu od 40 milijuna eura od EBRD-a.

"Izvođač je Euroasfalt i Strabag i po ugovoru druga faza projekta treba započeti tijekom ožujka, ali dok završi ratifikacija odobrena sredstva bit će operativna tek u kolovozu. Ipak, zbog toga izvođači radova mogu tražiti naplatu penala, jer je dogovor bio da radovi počnu ranije. Ipak, mi smo spremni platiti avans izvođačima, samo da radovi počnu na vrijeme, a u dogovoru s EBRD-om ta sredstva ćemo refundirati naknadno", rekao je Terzić.

U tijeku je još jedan projekt vrijedan 100 milijuna eura i to na dionici Klopče-Donja Gračanica, a posao je ugovoren s Euroasfaltom i Strabagom.

Terzić ističe da je i EBRD oprezniji u davanju suglasnosti i odobravanju sredstava za nove projekte na izgradnji Koridora Vc nakon nekih prethodnih negativnih iskustava koje je Europska investicijska banka imala s nekim prethodnim projektima na Koridoru Vc, kao što je slučaj s dionicom Zvirović-Počitelj.

Direktor Autocesta FBiH optimističan je kada je riječ o aktivnostima u 2017. godini te naglašava da će biti potpisani novi ugovori u vrijednosti od 200 milijuna eura.

"Ubrzanje izgradnje Koridora Vc ovisi od novog pristupa infrastrukturnim projektima Vlade FBiH, što je ideja još iz veljače 2016. godine. To se najviše odnosi na izgradnju tunela Prenj i dionicu autoputa Mostar sjever-Mostar jug. Za ta dva projekta potrebno nam je blizu 550 milijuna eura koji bi trebali biti osigurani na neki drugi način, a da to nije EIB ili EBRD, s kojima BiH ima do sada potpisane ugovore", smatra Terzić.

Novi pristup i novi način financiranja trebalo bi ubrzati način izgradnje Koridora Vc. Ipak, Autoceste FBiH bez Vlade ne mogu pokrenuti ta dva natječaja za izgradnju tunela Prenj i tzv. mostarske zaobilaznice.

"Nedavno smo Ministarstvu prometa i komunikacija uputili inicijative za započinjanje radova na tim projektima, a očekujemo i podršku Vlade FBiH. Mi ćemo biti servis Vladi, da potencijalni izvođač sa sobom dovede i financijera ili banku, s kojom će onda Vlada ispregovarati uvjete kredita, a nakon što se ti projekti završe onda će Vlada preuzeti i objekt i kredit", rekao je Terzić.

Kada je riječ o izgradnji autoputa južno od Mostara, bilo je mnogo kontroverzi pri samom definiranju dionice.

"Na području Mostara jedni su se bunili što plan autoputa prolazi kroz naseljeno područje, a u Jablanici imamo slučaj gdje se bune što ne prolazi kroz naseljeno područje. Mi sada imamo obvezu, a to je i zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH, da se preispita opcija prebacivanja dionice autoputa na desnu stranu Neretve. Već istražujemo i tu opciju pa ćemo vidjeti detalje. Za izgradnju tunela Prenj i dionice od Konjica do Salakovca kod Mostara starom trasom potrebno je milijardu i 400 milijuna eura. S druge strane, novi usvojeni plan koji predviđa izgradnju tunela Prenj i to s dvije tunelske cijevi, ali će samo jedna za početak biti stavljena u funkciju, potrebno je ukupno 400 milijuna eura da se izgradi dionica od Mostara do Konjica. Na kraju, kada se obje cijevi stave u funkciju imat ćemo 300 milijuna eura jeftiniju trasu u odnosu na prvobitni prijedlog, a u međuvremenu će se ta dionica već moći staviti u promet i ubirati prihodi", ističe za Klix direktor Autocesta FBiH.