Isplivali novi dokazi, Halilović odgovoran za zločine u Hercegovini

Sefer Halilović
...počinjene na području Hercegovine nad Hrvatima u mjestima Uzdol, Grabovica i Trusina, što daje dovoljno materijala tužiteljstvima da iskoriste prljavo rublje, kazne odgovorne za zločine i utvrde istinu o ovim događajima, piše Večernji list.

Halilovićev film

Najprije je sin bivšeg načelnika Stožera vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Sefera Halilovića Samir Halilović snimio i objavio film "Kako je izdana Hercegovina", koji su platili porezni obveznici Sarajevske županije, u kojemu je optužio brojne druge časnike i postrojbe Armije BiH za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a.

Kao glavni krivci navedeni su pripadnici Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH kojim je zapovijedao Zulfikar Ališpago Zuka. U tome filmu navedene su i brojne pojedinosti te izjave sudionika, a jedna od njih je i optuženika za ratne zločine Nihada Bojadžića, koji je, po navodima optužnice, osobno sudjelovao u likvidacijama hrvatskih civila i koji je poznat po izjavi kako ni kokoš neće ostati živa u Trusini.

On je, primjerice, posvjedočio kako je za vrijeme operacije Neretva ‘93., u kojoj su počinjeni brojni zločini nad Hrvatima, Armija BiH izbila na plato Vrde, nekadašnji armijski zapovjednik Adnan Solaković rekao je da su ove postrojbe došle 6 kilometara od Širokog Brijega, dok je brat nekadašnjeg zapovjednika Armije u Mostaru Jasmin Hujdur rekao da je Armija osvojila brdo Hum, te da im je Halilović u Sarajevu dao 350.000 maraka.

U filmu se čak tvrdi kako je operaciju Neretva ‘93. zaustavio nekadašnji zagrebački muftija Ševko Omerbašić plativši novcem za to.

No, u serijalu dokumentaraca, koji su napravili Udruga generala Armije BiH i Udrugs za zaštitu tekovina borbe u BiH, tvrdi se da je operacija Neretva ‘93. stala jer jednostavno nije imala izgleda uspjeti, prenosi portal Vecernji.ba. U ovome dokumentarcu se s desecima pisanih dokumenata, dokaza iz armijskih arhiva, jasno ističe odgovornost nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH, te zapovjednika operacije Neretva ‘93. Sefera Halilovića.

Trusina, Uzdol, Grabovica

Navodi se da se napad na Trusinu dogodio 16. travnja 1993. godine te da se pokolj dogodio nakon pogibije jednoga od armijskih zapovjednika Samira Šemsovića.

Ubijena su 22 hrvatska civila i vojnika. Sedam je zarobljenika strijeljano. Operacijom je zapovijedalo zapovjedništvo iz Sarajeva kojemu je na čelu bio Halilović jer je obuhvaćalo snage Drugog, Trećeg i Četvrtog korpusa Armije BiH. Ključna su dva dokumenta koji se skeniraju i objavljuju preko cijeloga zaslona koji objašnjavaju tko je odgovoran za zločine u Grabovici i Uzdolu koji se događaju za vrijeme operacije Neretva ‘93. Jedan je direktiva koju potpisuje Halilović i koja predstavlja operativni plan akcije te potvrda da je on zapovijedao akcijom, a taj dokument nije viđen u Haagu jednako kao ni dokument kojim ga je načelnik Glavnog stožera Rasim Delić ovlastio za vođenje akcije i svih poteza, ali i kažnjavanje odgovornih, što također nije uslijedilo, piše "Večernji list".