Isplati se otići u Hercegovinu po meso i sir

Naime, za kupnju robe u iznosu od 100 do najviše 300 konvertibilnih maraka, hrvatski državljani na granici ostvaruju povrat PDV-a od 17 posto, što može iznositi i do 200 kuna.

Tako kupci za povrat PDV-a mogu naliti spremnik goriva, koje je za kunu jeftinije od onoga kupljenog na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. Kupovanje preko granice i te kako se isplati, poglavito kad su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a, premda je u drugim cijenama razlika neznatna, potvrdili su nam kupci koje smo zatekli u prodavaonicama s druge strane granice. Ne kupuje se samo neposredno uz granicu.

Kupci iz Metkovića i okolice odlaze u Čapljinu, koja je udaljena desetak kilometara, dok oni s neretvanskog priobalja kupuju u Neumu. Cijene šećera, brašna, ulja, higijenskih potrepština za nekoliko su kuna niže nego u Hrvatskoj. Razlika nastaje već u primjeni niže stope PDV-a, koji je u Hrvatskoj 23 posto, a u BiH 17.

U Hercegovini se isplati kupovati meso jer je znatno jeftinije. Teletina je tako oko 50 kuna za kilogram, dok je u Metkoviću i do 60 kuna. Svinjetina je nešto jeftinija, pa se svinjski kotleti mogu kupiti za tridesetak kuna. Neizostavni su i suhomesnati proizvodi za blagdanski stol, koji su jeftiniji i do dvadeset kuna za kilogram u usporedbi s hrvatskim prodavaonicama. Maslinovo je ulje 30-50 kuna, ovisno o kvaliteti i proizvođaču, pelati i pasirana rajčica su pet kuna, kilogram tjestenine sedam kuna, litra ulja osam kuna, kilogram kave od 20 do 40 kuna, ovisno o proizvođaču, a deterdžent za pranje rublja (pet kilograma) trideset kuna.

- U ovakvim kriznim vremenima ljudi kupuju tamo gdje im je jeftinije i isplativije. Ipak, razlika nije tako velika da bi se kupovalo u Hercegovini. Mislim da su preko granice jeftiniji meso, sir i suhomesnati proizvodi, a drugo je isto kao i u Metkoviću - kaže Ankica Arnaut, naglašavajući, primjerice, da je kozmetika skuplja preko granice, a ako se nađe nešto jeftino, to je nedvojbeno sumnjive kvalitete pa ona nikad ne kupuje takvu robu.

S.SOLDO / slobodnadalmacija.hr