Isplata porodiljnih naknada u ZHŽ početkom sljedećeg tjedna

To nam je potvrdio i predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić koji je na posljednjoj sjenici Vlade zatražio preraspodjelu sredstava unutar ministarstva, između ostalog i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi kako bi se isplatile barem porodiljne naknade za jedan mjesec. Naime, porodilje iz ove županije već puna četiri mjeseca nisu dobile ni marke, a Ćosić kaže da je, bez obzira koliko je teška situacija u županiji, spreman pokazati znak dobre volje i početi s isplaćivanjem naknada.

Ogorčene majke

Izgleda da Ćosić još uvijek ne pronalazi mir u Vladi, jer se nakon sindikata našao na udaru majki koje traže ono što im po zakonu pripada. Naime, ogorčene majke još uvijek ne mogu vjerovati kako je moguće da najugroženija kategorija našega društva mora ispaštati zbog velikih propusta ljudi koji ni prstom nisu mrdnuli da bi im pomogli. Jedna od njih je i Sunčica Bilić Tomić, mlada majka iz Širokog Brijega koja mjesecima zove Ministarstvo financija u nadi da će joj znati kazati kada će dobiti željno iščekivani novac.

"Svaki dan zovem, no odgovor je uvijek isti, pa meni nikako nije jasno kako to da baš za nas nema novaca. Ovo nema smisla, jer me ova situacija prisiljava da se vratim na posao i ostavim dijete sada kada sam mu najpotrebnija. Moje šestomjesečno dijete neće priče, nego hoće jesti", kazala je gospođa Sunčica Bilić Tomić te dodaje da je, zbog teškog položaja, prisiljena tražiti pomoć od obitelji.

Za porodiljne naknade za mjesec lipanj potrebno je 180 tisuća maraka, a premijer Ćosić smatra da su novci za porodiljne davno trebali biti isplaćeni da je bivša Vlada pametno upravljala novcem, pri tom misleći na pozajmice koje su uzete od Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a.

Sporne pozajmice

"Zavod je, naime, dva puta na ime porodilja dao novac, jednom po ugovoru, dok druga pozajmica, realizirana u kolovozu, uopće nema ugovora, nego je realizirana na usmeni dogovor. Bivši predsjednik je kao razlog za podizanje pozajmice naveo isplatu porodiljnih naknada. ZZO je isplatio pozajmicu, a u ugovoru stoji da se novci moraju trošiti namjenski za što su i traženi. No, ništa od tih 440 tisuća koliko je uzeto od Zavoda nije otišlo na ime porodiljnih, a od tog se novca moglo isplatiti porodilje za gotovo tri mjeseca. Smatram da je to jedan vrlo licemjeran nastup", kazao je Ćosić. Napominje da je od Zavoda tražena informacija o tome, ali s obzirom da je policija izuzela svu dokumentaciju u vezi s tim, ništa konkretno nisu mogli doznati, te se nada da će se ovo istražiti do kraja da se vidi tko je kriv za štetu učinjenu porodiljama ove županije.

Bakula: Ako ne znaju svoj posao, neka odstupe

O spornim pozajmicama pitali smo bivšeg ministra financija u Vladi Zvonke Jurišića, Vjekoslava Bakulu koji je kazao da je sav novac koji je sjeo na riznicu ministarstva uzet od porezne uprave. "Vlast u županiji dobio je HDZ BiH, pa neka sada rade svoj posao. Bivša vlada nije kriva za njihove nesposobnosti. Ako ne znaju, neka odstupe", kratko je prokomentirao Bakula.

DNEVNI LIST