FOTO/VIDEOIgrani povijesni film o hajduku Mijatu Tomiću

Igrani povijesni film o hajduku Mijatu Tomiću
Hajduk Mijat Tomić je jedna od važnijih osoba vezana za naš kraj. On je hrvatska povijesna osoba poznata kao vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva.
Svi su ga znali po svome junaštvu ali i dobroti jer je štitio i pomagao siromašne i potlačene. Po predaji Mijatov bijeg u planinu Vran brzo se pročuo po duvanjskom kraju i oko njega se okupilo 60 hajduka. U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII.stoljeću skrivao Mijat Tomić.

Po uzoru na hajduke, 05.lipnja 2002. godine, nastala je "Hajdučka republika Mijat Tomić" koju je osnovao pok. Vinko Vukoja Lastvić, danas je "harambaša" ove države njegova kćer Marija. U Tomislavgradu osnovana je i "Hajdučka družina Mijat Tomić", čiji članovi posjećuju razna tradicionalna događanja i manifestacije.

Studio "Perić" snimio je video prema istinitom događaju o životu ovog hrabrog hajduka. Film je u završnoj fazi, a u cijelosti ga možemo očekivati u kolovozu ove godine. U prilogu pogledajte trailer za film o Mijatu Tomiću.