HVIDR-a Posušje, Grude i Široki Brijeg osudila dogovor između “devedesetke” i Heleza

Zukan Helez
...u kojem se, prema njihovim riječima, na najgrublji način još jednom pokušava razjediniti braniteljska populacija radi promocije vlastitih stranaka i vlastitih interesa. "Posebno osuđujemo zlouporabu razgovora s rukovodstvom HDZ-a 1990. koji je na najgrublji način iskoristila da svoj podanički mentalitet pokuša sakriti pod skute naše udruge", navodi se u ostvarenom pismu.

Nadalje, oni priznaju kako se prije više od mjesec dana održao sastanak predstavnika HVIDR-e HVO-a HB-a s rukovodstvom "devedesete" na kojem se razgovaralo o braniteljskim problemima. Isto tako, navode kako je nakon toga održana tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH gdje su usvojeni zaključci o braniteljskoj populaciji, te kako su svjesni činjenice da će realizacija zaključaka biti zahtjevan posao s obzirom da Dom naroda nema načina kako sankcionirati ili smijeniti Vladu koja ne izvršava volju Parlamenta FBiH. "Stoga nas ponašanje Zukana Heleza i njegove metode obmane javnosti održavanjem formalnih seminara ne iznenađuju, ali nas iznenađuje sudjelovanje još jedne hrvatske stranke u rasprodaji dostojanstva Domovinskog rata. Helez nije uspio manipulirati ovom udrugom čudesnim pozivom u Fojnicu, ali je uspio zavesti nekoliko nezadovoljnika iz reda HDZ-a 1990. koji se gubljenjem funkcija u Vladi HNŽ-a ne libe staviti u funkciju Heleza", stoji u otvorenom pismu.

Također, ističu kako je sreća da odluke i pregovori njihovog Odjela za branitelje nemaju nikakvu provedbenu važnost i predstavljaju isključivo izraz političke volje jedne stranke i njenih predstavnika da su njihovi stavovi podudareni sa stavom Heleza. Uz to, naglašavaju kako se i dalje nastavlja neisplata za više od polovice invalida iz ZHŽ-a, nastavlja se nezakonita revizija, degradiraju se zaključci Doma naroda. "Vezano za nastalu situaciju tražit ćemo održavanje izvanrednog Sabora HVIDR-e ZHŽ-a, gdje ćemo tražiti odgovornost i ostavke onih koji su pristali i podržali ovakvu sramotnu trgovinu", zaključuje se u pismu.