HRS: Ukinuti vijećničke paušale, naknade i naknade političkim strankama

HRS

HRS će se odreći vijećničkih paušala i proračunskih dotacija stranci u vijećima u kojima budu participirali, te će uputiti u proceduru inicijativu ukidanja ovih naknada. Ušteđeni novac preusmjeriti za potrebe ovih institucija.

Uvidom u izvješća revizije proračuna i financijskog poslovanja općina ZHŽ-a i grada Širokog Brijega, vidljivo je kako, primjerice Široki Brijeg mjesecima ne uplaćuje svoje obveze prema ustanovama koje skrbe o djeci i osobama s posebnim potrebama, poput RC „Sveta Obitelj" iz Mostara ili Dom „Marija naša nada" iz Širokog Brijega. Zanimljivo je spomenuti kako primjerice Zenica i Tuzla redovitije plaćaju svoje obveze nego općine iz ZHŽ-a.

Razlog kašnjenja uplate sredstava je, kako kažu vladajući, kronični nedostatak novčanih sredstava. Roditelji djece s posebnim potrebama, ali i ustanove koje skrbe u njima i pomažu im, prepušteni su samima sebi. Zbog toga sve više obitelji sa djecom koja pate od neke vrste bolesti ili invaliditeta napuštaju ovaj kraj i idu u inozemstvo.
S druge strane, uvidom u financijska izvješća vidljivo je kako grad Široki Brijeg za naknade vijećnicima na razini godine isplaćuje 96000 KM, a za naknade klubovima zastupnika u vijeću 30000 KM. Sa tih 126000 KM Široki Brijeg ne samo da bi mogao servisirati dug prema ovim institucijama, nego bi taj iznos bio dostatan za nabavku specijaliziranih vozila za prijevoz djece s posebnim potrebama, a naknadno i za kvalitetniju skrb o njima.

HRS na lokalnim izborima pored Širokog Brijega nastupa u Tomislavgradu i Čapljini. Tomislavgrad godišnje za naknade vijećnicima i političkim strankama uplati oko 130 000 KM, a skoro identičnu brojku za iste namjene uplaćuje i Čapljina. Prva inicijativa koju će vijećnici HRS-a pokrenuti u vijećničkim klupama biti će ukidanje vijećničkih naknada i proračunskih naknada političkim strankama, kao što to stoji u samome Statutu i programskim odrednicama HRS-a.
Pozvat ćemo i ostale stranke koje budu participirale u vijeću da podrže inicijativu. Navike iz vremena komunizma moramo ostaviti daleko iza sebe, a to ponajviše moraju znati oni koje ovih dana bole prsa od silnog nacionalnog busanja u njih. Politika mora biti sredstvo, a ne cilj. Mora biti zvanje, a ne profesija.