HPD Pločno: Dani Vranice 2012

Vranica se prostire između gradova Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku, te razvođa rijeka Vrbasa i Bosne, a svojim najvećim vrhom Nadkrstac - 2112 m/nv.

Na Vranici se može vidjeti dosta pašnjaka s površinskim vodama, te izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Crndo slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama a na njoj se nalazi i Prokoško jezero.Kao i niz prethodnih godina naše društvo se odazvalo pozivu domaćina iz UP ,,Raduša" iz Uskoplja i sudjelovalo na ovom izuzetno lijepom skupu. Društvo su predstavljali Šimun Soldo, Mario Bonić i Željko Markota. Po procjeni domaćina okupilo se preko 200 planinara iz 15-ak društava.Okupljanje je počelo već u petak u popodnevnim satima, ali većina planinara je stizala tijekom subote.

Odmah po dolasku dočekali su nas ljubazni domaćini i prijatelji iz srednje Bosne tako da smo na brzinu postavili kamp i odmah se uputili na feštu. Domaćin se istinski potrudio da ne budemo ni gladni a naročito žedni, a Cimbo je prisutne razveseljavao dobrom svirkom u svom stilu. Ujutro oko 9 smo krenuli na vrh Nadkrstac. Gotovo svaki načinjeni korak uz uzvisine izazivao je divljenje viđenim, jer Vranica je izuzetno lijepa planina. Oko 11 sat smo bili na vrhu gdje smo se slikali s našim prijateljima iz Širokog Brijega, malo odmorili i uživali u pogledu koji puca na okolne planine (Prenj, Čvrsnicu, Vran, Radušu, Bjelašnicu...). Nakon odmora krenili smo prema Prokoškom jezeru i nazad u kamp na Sv. Misu. Nakon pojedenog graha i putničkih piva i pozdravljanja sa prijateljima krenuli smo prema kući puni dojmova.

HPD Pločno