HNŽ: Zbog štrajka učenici ostaju bez diploma?

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava
Kako  je rekao Josip Milić, predsjednik sindikata srednjih škola, za 16. svibnja se planiraju veliki prosvjedi pred zgradom Vlade HNŽ-a, a tada i počinje generalni štrajk u školama u ovoj županiji.

Upitna školska godina

- Ne znamo kako će se završiti ova školska godina ukoliko Vlada HNŽ-a zadrži iste stavove. Osim pitanja plaća, mi sada tražimo i smjene u Vladi. Točnije, tražimo smjenu ministra financija i ministra pravosuđa. Upravo je ministar pravosuđa svojim službenicima naredio da donesu pravdanje gdje su bili 4. svibnja za vrijeme štrajka. Ovo je veliki udar na sindikalne djelatnike, a ovakve naredbe se donose samo za vrijeme rata, rekao nam je Milić. Slične stavove je imao i predsjednik Sidnikata osnovnih škola HNŽ-a Slavko Lauš koji je pozvao Vladu HNŽ-a na žurne pregovore. - Mi na idući prosvjed pozivamo i roditelje čija djeca neće moći upisati srednje škole i fakultete, ako se školska godina ne završi u predviđenom roku. Trenutačno nitko ne zna kako će ova školska godina završiti, a posljedice bi mogle biti katastrofalne, zaključio je Lauš. Jučer je sjednicu održala Vlada HNŽ-a na kojoj se govorilo i o ovim problemima, te o prijetnji novim štrajkovima i prekidu nastave u županiji. Kako su nam rekli u Vladi HNŽ-a, zaključeno je kako će se nastaviti sa svim aktivnostima koje poboljšavaju punjenje proračuna.

Sada ima novca

Odluka o smanjenju plaća za travanj za 7 posto ostaje na snazi, ali informacije koje su jučer prezentirane govore kako plaće za svibanj neće biti smanjenje jer se punjenje proračuna poboljšalo. - Očekuje se kako će se plaće za svibanj isplatiti u cijelosti, dok na snazi ostaju odluke o smanjenju grantova i izdataka za materijalne troškove. Ova Vlada samo troši onoliko novca koliko ima u proračunu, rekli su nam u Vladi HNŽ-a. Unatoč ovim odlukama, sindikati ostaju pri odluci o pokretanju generalnog štrajka, te pitaju Vladu kako je mogla zaključiti da punjenje proračuna omogućava isplatu punih plaća za svibanj kada smo skoro na početku mjeseca? Sigurno je samo kako HNŽ očekuje vruće ljeto praćeno novim prosvjedima.

Izvor: Vecernji list