HGSS Mostar sudjelovao u vježbama helikopterskog spašavanja Air Zermatt-a i Hrvatskog GSS-a

30.05.2012

U organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja i Air Zermatt-a, u periodu od 24. do 27. svibnja 2012. na području planine Mosor, održan je tečaj helikopterskog spašavanja.

Uz 16 polaznika iz regije, tj. članova spasilačkih službi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore u vježbama su sudjelovali i Mostarci Mihovil Čuljak, član Hercegovačke gorske službe spašavanja i Zoran Vlaho, član Interventne spasilačke službe.
Tijekom četiri dana trajanja vježbi organizirana su predavanja i praktične izvedbe tehnika spašavanja unesrećenih osoba iz stjena i ostalih nepristupačnih planinskih predjela pomoću helikoptera.
Letjelicama su upravljali najbolji piloti na svijetu, posada Alpine Rescue Centra (Air Zermatt) iz Švicarske.
Švicarska spasilačka služba Air Zermatt široj je javnosti poznata po spašavanjima koja su izveli na prostoru Himalaja na visinama od 7000 metara , uz, do tada nezamislivu, uvjezbanost i preciznost koja je presudna za sigurnost spašavatelja i unesrećenog.
Budući da su i same vježbe ovog tipa spašavanja veoma zahtjevne i opasne svi polaznici su morali zadovoljiti određene uvijete za sudjelovanje u vježbi, kao što su osposobljenost za samostalan rad na siguran način u stijeni te vladanje sposobnostima penjanja i spuštanja s užetima u stijeni.

Svi sudionici su uspješno završili tečaj te time stekli međunarodne licence letača-spašavatelja.

hgss.ba

loading...